Тримата (съ)участници в дебата, като се брои и БНТ

БСП

Отидоха с представителен екип - премиер, финансов министър, разпознаваем евродепутат и зам.-министър на икономиката. В това отношение показаха по-сериозен подход. Бяха се готвили тактически, имаха ясно различими цели за постигане в дебата и ги постигнаха твърде лесно.

1. От самото начало поставиха опонентите си в защитна позиция - програмата им е отпреди две години, авантюристична, променя се непрекъснато, по-късно - "радваме се, че ГЕРБ са осъзнали колко им е зле програмата" и т.н

2. Станишев накара Борисов да признае, че кризата е привнесена отвън и така му отне основните аргументи за атака на икономическата политика на правителството и за начина, по който реагира на кризата.

3. Успяха да му измъкнат двете софийски гордости - околовръстното и метрото, като му казаха, че се правят с европейски и правителствени пари, а Борисов им благодари сърдечно.

4. Вкараха го в консенсус по политиката за еврофондовете, където можеше да получат най-тежката и аргументирана атака. Той им направи още един реверанс, като се обяви и за привърженик на строителството на АЕЦ "Белене".

5. Създадоха впечатлението, че коалиция на БСП с ГЕРБ не е невъзможна.

В негативен план - държаха се няколко октави по-високомерно от поносимото, но това е характерна черта в говоренето на БСП изобщо. Йотова внасяше излишен народняшки елемент в разговора, Куюмджиев беше в прединфарктно състояние от притеснение. Станишев не успя да излезе от речника и маниерите на комсомолски секретар, борещ се да бъде приет в БКП.

ГЕРБ

Бойко Борисов направи всичко възможно, за да покаже, че не иска да участва в такъв дебат и накрая все пак отиде с ентусиазма, с който би отишъл на зъболекар. Експертният му екип вероятно е бил избран за самостоятелно участие - така че каквото и да кажат, после да се обясни с неопитност (ако не са се представили добре) или да се артикулира тезата, че младите експерти на ГЕРБ сложиха в джоба си Станишев и Орешарски (ако случайно мине добре). При взетото решение за участие на лидера обаче е трябвало да направят и корекции в екипа - Стоян Мавродиев, каквото и да се говори или да се знае за него, натрупа медиен опит поне и нямаше да бърка думи и числа в ефир. Румяна Желева би спечелила много симпатии на фона на Йотова и т.н.

1. Може и да са изглеждали симпатични в наивността си.

2. Бойко Борисов беше решил да се държи "цивилизовано" - обратното на образа, който той изгражда в продължение на 8 години.

3. Не успяха да отиграят високи топки: събираемостта на ДДС - ДАНС и Мургина, корупцията в пътния фонд, поканата на Станишев европейски експерти да управляват и т.н. - фактология, придобила еднозначно негативна обществена оценка.

4. Някак признаха, че нямат икономическа програма.

5. При темата за ролята на държавата правилно формулираха тезата, че държавата трябва да гарантира сигурност и справедливост, но предвид пропуските по т.3 не успяха да се аргументират.

БНТ

Националната телевизия постави към зрителите неразбираем и вреден въпрос - "ще излязат ли политиците от партийното говорене, за да спасят страната от кризата". Ние избираме различни партии заради различните политики, които предлагат. Не може да съществува "спасение от кризата" извън политиката. А политиките се раждат, дискутират и умират в партиите. Когато медиите внушават подобни неща, резултатът е "всички са маскари", бране на гъби и управление от и във полза на малцинствени прослойки.

Нарочно или не близките планове на Бойко - с изражения, с които той не би се гордял, преобладаваха.

Дори и БНТ да изчезне от лицето на земята, изрази като "българина" и "обикновения човек" ще останат, за да ни напомнят за нея.

*Авторът е изпълнителен директор на Re:TV

** Публикуваме коментара от в. "Дневник"

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?