Тримесечните рецепти за лекарства влизат в сила от 1 юни

От 1 юни влизат в сила тримесечните рецепти за лекарства, изписвани по линия на НЗОК. Те са предназначени за пациенти с хронични заболявания, на които е предписано продължително лечение с определени медикаменти.

Изписването им за срок от 3 месеца ще улесни пациентите, които ще изразходват по-малко време за получаване на необходимите лекарства. В момента хронично болните трябва да посещават личния си лекар всеки месец, за да получават рецепти за лекарствата си, след което да ги купуват от аптеките.

С новите тримесечни рецепти лекарите могат да изписват лекарства за до 90 дни. Самото получаване на медикаментите от аптеката се извършва на три пъти само след едно посещение при лекар.

Рецептата ще съдържа три отрязъка – А, B и C, които показват на пациента кога да закупи нужните медикаменти. Датата на изпълнение на всеки от тях ще бъде посочена върху съответния отрязък.

Така пациентът ще знае кога трябва да посети отново аптеката, за да си набави лекарството. Отделните отрязъци се изпълняват в срокове, смятани от датата на издаване на рецепта - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 дни за отрязък B и от 60 до 75 дни за отрязък C.

Изписването на тримесечна рецепта може да стане само след извършен преглед. В амбулаторния лист лекарят трябва да посочи назначената терапия и определените дози на лечение, както и срока, за който се предписва лекарството.

Промяната е съгласно Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването от 4 март. Новите рецепти ще влязат в сила заедно с новия позитивен лекарствен списък.

От 1 юни се променя и срокът на валидност на стандартните единични рецепти за лекарства, изписвани по линия на НЗОК. Те вече ще важат 15 дни от датата на изписването им и могат да бъдат изпълнени в аптека в този срок. В момента валидността на тези рецепти е 30 дни.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?