Триполи и други големи градове в Либия останаха без ток

Либийската столица потъна в мрак тази нощ. Според арабски телевизии практически цял Триполи бе останал без ток. Причината за срива в електроснабдяването не беше уточнена, предаде ИТАР-ТАСС.

От 13 юли в главния град на страната не стихват боевете за международното летище между бившите бунтовници от град Зинтан, които го контролират, и ислямистки отряди начело с милиции от Мисрата. В сблъсъците вече са убити близо 200 души; стотици са ранени. Повредени са и горят грамадни резервоари с петролни продукти край пътя за летището на Триполи. Пожарникарите не могат да ги угасят вече 11 дни.

Според телевизия "Ал Арабия" няма ток и в Бенгази - втория по големина град в страната, също и в източния град Адждабия на 150 км в западна посока. По данни на тв канала ожесточени битки с употреба на тежки оръжия се развиват край град Завия на средиземноморското крайбрежие западно от Триполи.

Заради изострянето на обстановката голям брой работещи в Либия международни организации и дипломатически мисии решиха по-рано временно да спрат дейността си, да евакуират персонала и гражданите си от страната, напомня агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?