Триполи се произнася по второто дело за клевета срещу медиците на 18 юли

Осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и палестинският лекар с българско гражданство се явиха в сряда пред съд в Триполи, който гледа второто дело за клевета, заведено от либийски офицер, предаде Франс прес.

В рамките на кратко заседание съдията изслушал показанията на Кристияна Вълчева и на Ашраф ал Хаджудж, които потвърдили, че ищецът Слим Джома Салим ги е измъчвал с електрически ток. Двамата отхвърлили твърденията на седмия от общо 11-те либийски офицери, че са го клеветили.

На заседанието не е присъствал нито ищецът Салим, директор на либийския Център за полицейски кучета, нито адвокатът му.

След показанията на двамата медици съдът е отложил произнасянето на присъдата за 18 юли.

Когато са арестувани през февруари 1999 г. шестимата били задържани в продължение на три месеца в Центъра за полицейски кучета. Според показанията им там те били бити, изтезавани с електрически ток и заплашвани с кучета, напомня АФП. Прокуратурата поиска максималната присъда - три години лишаване от свобода за обвиняемите.

Защитникът Осман Бизанти поиска клиентите му да бъдат оправдани. В края на май те бяха оправдани в подобно дело за клевета, заведено от трима полицаи и лекар.

Междувременно също в сряда Апелативният съд на Триполи е разгледал жалбата на другите либийски офицери, които обжалваха оправдателните присъди на медиците. В четвъртък ще стане ясно кога ще е следващото заседание на съда.

Споделяне

Още от България