Трише подкрепи плана на Обама за ограничаване на най-големите банки

Трише подкрепи плана на Обама за ограничаване на най-големите банки

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Крод Трише подкрепи американския план за ограничаване размера и дейността на големите банки, но подчерта, че подобни предложения трябва да бъдат координирани в глобален мащаб.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнал", дадено от офиса му в централата на ЕЦБ във Франкфурт, Трише също така заявява, че американските законодатели трябва да утвърдят Бен Бернанке за втори мандат като председател на Федералния резерв. Трише посочва, че цени Бернанке изключително много. Това е доста необичайна публична подкрепа от страна на банкер с такъв ранг, който ревностно пази своята независимост по отношение на политиката, отбелязва "Уолстрийт джърнал".

Плановете за банкова реформа, които Белият дом очерта миналата седмица, "са в същата посока, каквато смятаме и ние, особено да се гарантира това, че банковият сектор се фокусира върху финансирането на реалната икономика", казва 67-годишният Трише в първия си публичен коментар за предложенията на Барак Обама.

Плановете на американския президент предвиждат налагане на лимити върху пазарния дял на най-големите финансови компании в САЩ, както и поставяне на ограничения върху рисковите операции за собствена сметка на банките.

Управителят на Банк ъф Ингланд Марвин Кинг междувременно коментира, че направените предложения показват, че радикалните реформи в сектора вече са на дневен ред. Той заяви пред депутатите във вторник, че не е реалистично да се очаква една финансова структура да бъде така организирана, че да предотврати възникването на бъдеща криза, но по-важното е да се направи така, че банковата система да е достатъчно гъвкава и проблемите в един сегмент да не водят до срив на останалите.

Дори и преди избухването на финансовата криза, банковата система на Великобритания беше силно централизирана. Централната банка на страната обмисля по-драстични промени във финансовата архитектура на Великобритания.

Няколко европейски страни, сред които Германия и Франция, настояват да се стигне до международен консенсус за нова регулаторна рамка на банковата система. Европейските страни обаче поставят акцент върху принудата върху банките да осигурят по-добри капиталови буфери, вместо да налагат ограничения на бизнеса им.

Президентът на ЕЦП посочва, че проучват внимателно предложенията на Обама. Анализатори се съмняват, че най-влиятелните страни членки на еврозоната Германия и Франция биха подкрепили реформи, които могат да засегнат техни големи инвестиционни банки като "Дойче банк" и "БНП Париба".

Трише, който пристигна в сряда за участие в Световния икономически форум в Давос, призова банкерите да помнят отговорността си за избухването на най-голямата финансова криза от Голямата депресия насам, както и кой ги е извадил от нея.

Някои финансови институции вече възстановиха нормалното си функциониране и "забравиха, че правителствата изложиха на риск 25% от БВП на данъкоплатците и че най-големите централни банки предприеха неконвенционални мерки, които бяха абсолютно необичайни", казва Трише.

Форумът в Давос започна със сблъсък по въпроса за въвеждане на повече регулации.

"Ние се нуждаем от добра регулация, от по-добра регулация, но не от повече регулация", заяви Лорд Левен, председател на застрахователната компания "Лойдс".

Председателят на "Барклис" Боб Даймнъд също смята, че въвеждането на повече ограничения ще прогони банките от Лондон и Ню Йорк.

Дебатът се върти основно около предложението на Барак Обама да се ограничи размера на онези банки, които "са твърде големи, за да банкрутират".

"Нуждаем се от силен финансов център в Ню Йорк и силен финансов център в Лондон. В този момент изолирани действия на Великобритания и САЩ не са конструктивни", каза Даймънд.

Според него няма нужда за свиване на размера на банките, за тяхното смаляване и стесняване на дейностите им.

Планът на Обава, който подлежи на одобрение от Конгреса, би забранил на банките или на финансови институции, които притежават банки, да притежават хедж фондове, а освен това им отнема правото да извършват операции за собствена сметка, които биха носили печалба за самите тях, но не и за клиентите.

Опасенията са, че въвеждането на такива революционни регулации ще накара банките и бизнеса да избягат в нововъзникващи финансови центрове като Сингапур, Шанхай и Цюрих.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?