Триста бойци на Садр убити при боеве с американски и иракски войски

Американските сили в Ирак втори ден водят сражения с милциите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр, шест седмици след постигнатото между тях примирие.

Военни представители на САЩ в Ирак заявиха в петък, че около 300 шиитски бойци са били убити през последните два дни на сблъсъци в града, но говорител на Садр каза, че в цялата страна убитите негови привърженици са 36.

Тежки сражения имаше и в района Садр сити в Багдад, където от четвъртък насам бяха убити над 30 души. Съобщава се и за убити в престрелки иракчани в Насирия и Самара.

Садр: "Америка е наш враг"

"Америка е наш враг", обяви радикалният шиитски водач, цитиран от АФП.

"Иракският президент казва, че Америка е наш приятел, а аз казвам, че Америка е наш враг", се подчертава в изявление от името на Садр, прочетено по време на петъчната молитва в град Куфа в централната част на Ирак.

Радикалният водач отправи предупреждение към иракските сили за сигурност, които се бият редом с коалиционните сили, като ги призова "да не извършват агресия срещу мирни демонстрации".

Той се обяви против смъртното наказание, подчертавайки, че с намерението си да го възстанови преходното правителство действа "против иракския народ".

Според Садр зачестилите напоследък отвличания на чужденци в Ирак "облагодетелстват окупаторите", защото им помагат да въвлекат мюсюлмански държави в иракския конфликт.

Американски хеликоптери изстреляха ракети по шиитски бойци, укриващи се в гробища в свещения град Наджаф. В петък над града се издигаха стълбове черен дим. Електричеството и телефонните линии са прекъснати.

Из града се движат американски танкове и бронетранспортьори.

Хората на Садр обвиниха американските войски за това, че са повредили минарето на една от най-свещените гробници в Наджаф - тази на Имам Али.

Те призовават местните мюсюлмани "да вземат оръжие и да защитят своите свещени места от окупаторите".
Двама американски войници са убити при сраженията в Наджаф, съобщиха американски военни. В четвъртък милициите на Садр свалиха американски хеликоптер, превозващ ранени. При инцидента пострадаха двама от членовете на екипажа.

Губернаторът на Наджаф призова хората на Садр да напуснат

В петък съветници на Садр призоваха преходното правителство в Ирак "да се намеси, за да спре американските атаки".

Но губернаторът на провинция Наджаф Аднан ал Зорфи настоя Армията на Махди да напусне района за 24 часа или в противен случай боевете срещу тях ще продължат.

"Няма никакъв компромис или място за ново примирие", каза той. Американските войски се включиха в помощ на иракската полиция и сили за сигурност по молба на губернатора, след като милициите на Садр предприеха атаки срещу полицейски управления и правителствени сгради.

Аятолах Систани пристигна на лечение в Лондон

В същото време висшият шиистки иракски духовник - Великият аятолах Али Систани пристигна в Лондон, където ще се лекува от сърдечно заболяване. Систани, който живее в Наджаф, бил лекуван на място от кардиолози, но неговите съветници се опасяват, че поради възобновеното насилие в града той може да не получи необходимите грижи.

Милициите на Садр водят сражения и срещу италианските войски в Насирия.

В Насирия четирима цивилни бяха убити и десет други ранени при боевете в четвъртък срещу петък през нощта.

Италианските войски са отговорили на огъня, след като били атакувани техни позиции, както и полицейско управление.

Говорителят на италианците в града капитан Еторе Сарли заяви пред Ройтрес, че войските контролират центъра на Насирия и мостовете, и че търсят контакт с млициите на Садр чрез губернатора на града.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?