Триста души арестувани в Италия при операция срещу калабрийската мафия

Италианската полиция арестува над 300 души при операция срещу калабрийската мафия ндрангета, започнала призори във вторник в южната област Калабрия и в северната област Ломбардия в района на италианската финансова столица Милано, предадоха световните агенции.

Обвиненията срещу арестуваните варират от участие в организирана престъпна група и убийства до пране на пари и нарушения при сключване на договори по обществени поръчки, съобщи Ройтерс.

Сред задържаните е босът на ндрангета, 80-годишният Доменико Опедизано.

Сред арестуваните са също ръководителят на "филиала" на ндрангета в северната област Ломбардия Пино Нери и няколко предприемачи, които работят в областта на здравеопазването, включително директорът на здравния отдел на град Павия.

Членовете на италианския сенат прекъснаха заседанието си, за да аплодират новината за арестуването на Опедизано, смятан за глава на всички кланове и номер едно в йерархията на мафията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Безпрецедентният обхват на операцията - най-голямата от няколко години - в рамките на която са били извършени арести и в САЩ, се приема в Италия като доказателство за неимоверно нарасналата мощ на калабрийската мафия, посочват Франс прес и Ройтерс.

Ндрангета отдавна е излязла извън традиционния си район на действие в южната провинция Калабрия и участва активно в трафика на наркотици от Латинска Америка.

Днешната широкомащабна операция срещу калабрийската мафия имаше за цел задържането на над 300 души в Южна Италия и проспериращите северни райони, посочва Франс прес.

За операцията, която е без прецедент от 1995 г., са били мобилизирани 3000 полицаи в Калабрия и в няколко северни райони.

Полицията конфискува имущество, оръжия и наркотици на стойност няколко десетки милиони евро, уточнява италианската агенция АНСА.

"Това е най-важната операция срещу ндрангета от последните години, която засяга ядрото на криминалната ѝ система не само в организационен, но и в имуществен план", заяви италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони, поздравявайки полицията. "Полицията удари в сърцето на ндрангета", добави министърът, цитиран от ДПА.

Арестите потвърждават, че Италия е истинска сцена на операциите на ндрангета, заяви за Франс прес антимафиотският прокурор Алберто Чистерна. Здравеопазването е предпочитан от тях сектор, тъй като им позволява да установяват контакти с политици и държавни служители, допълва Чистерна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?