Триста хиляди лева за реклама и вече двама души се борят за едно войнишко място

Миналата година 400 души повече са влезели в армията, отколкото са я напуснали

Сн. БГНЕС

Военното министерство е дало над 320 хиляди лева през миналата година за провеждането на събитията от кампанията "Бъди войник", които имат за цел да провокират интерес към войнишката професия, за да излезе армията от кадровия колапс.

В рамките на кампанията в големите градове се демонстрира военна техника и се организират пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.

Политическото ръководство на министерството твърди, че кампанията има сериозен успех.

Въпреки това все още около 5000 места за военни са незаети.

400 души повече са влезли в армията, отколкото са я напуснали

"Част от обобщените данни показват, че през 2018 г. кандидатите за войници и матроси са били по-малко от 1 човек за 1 място. През 2019 г. цифрата е двама за 1 място, като за определени длъжности се достига до 5 кандидата за 1 място. Броят на приетите на военна служба през 2019 г. е с около 400 души по-голям от броя на напусналите", посочват от МО.

Според данните на МО кандидатите през миналата година са с 30% повече спрямо 2018 година и с над 40% повече от тези през 2017 година.

Миналата година събития е имало в 31 града, а за тази година са планирани 33.

"Кампанията бе проведена само с потенциала на Министерството на отбраната, без ангажиране на външни рекламни и други агенции. Няма изразходван финансов ресурс за реклама в печатни, електронни и социални медии", съобщиха от МО.

Защо няма достатъчно кандидати?

Стартовата заплата на войниците бе увеличена на няколко пъти през последните години и тя вече гони 1000 лева. Въпреки това все още професията не е конкурентноспособна на пазара на труда.

Липсата на ясни правила за кариерно развитие също оказва своето влияние.

Друга причина, която отблъсква кандидатите, са орязаните права. Войниците нямат право на доходи от странична дейност.

Освен това професията налага дежурства и 24-часово разположение.

Споделяне

Още по темата

Още от България