Триста метра от паважа на бул.”Витоша” в София ще струват 1.5 млн. лв.

проект на бул."Витоша" сн.Столична община

Архитектурното оформление на 300 метра от столичния булевард “Витоша” между улиците “Неофит Рилски” и ”Солунска” ще струва на общината около 1.5 млн. лв. без ДДС. Въпреки атрактивната прогнозна стойност само двама кандидатите подадоха оферти - обединение “Красива България”, с водещ партньор “СК 13 – Пътстрой”, и “Трейс София”. Това стана ясно при отварянето на предложенията.

 

Възможно е цената да бъде по-ниска, защото тя е с най-голяма тежест при избора на изпълнител – 65 точки. За техническите показатели на кандидатите се дават 30 точки, а срокът за изпълнение носи 5 точки. Срокът на ремонта не може да бъде по-дълъг от 70 дни, става ясно от обявлението на обществената поръчка.

 

В момента “Софийска вода” прави реконструкция на канализационните колектори в участъка, които са строени през 1901 г. и оттогава не са били ремонтирани по думите на главния архитект Петър Диков. С ремонта им ще се реши проблема с наводнените мазета след всеки по обилен дъжд. Средствата за ремонта на канализацията са от инвестиционната програма на концесионера. Плановете са той да приключи до края на февруари.

 

София дава около един и половина милиона лева само за архитектурното оформление с цветен паваж отгоре на около 9000 кв.м площ, уточни арх.Диков. Проектът предвижда още между улиците “Узунджовска” и “Солунска” да има водно огледало, а при пресечката с ул.”Парчевич” ще има шадраван.

 

Това е втората фаза от ремонта на бул.”Витоша”. Миналата година беше ремонтиран участък от бул.”Витоша” от бул.”Партиарх Евтимий” до ул.”Неофит Рилски” за сметка на строителите на метрото българската “Трейс” и турската “Доуш” , които извадиха по около 200 000 лв. за орхитектурното оформление с унипаваж, по данни на "Метрополитен".

 

Участъкът на бул.”Витоша” между улиците “Солунска” и “Алабин” е планирано да бъде възстановен с европейски средства.

 

Със заем от Европейската инвестиционна банка пък ще се прави отсечката на бул.”Витоша” между улиците “Гургулят” и “Бяла черква”. Това обаче най-вероятно ще стане през 2014 г. Проектът предвижда да бъде направен нов релсов път с шумо и виброизолация. Ще бъде подменена изцяло контактната мрежа, както и настилката на тротоарите. Ще се постави нов асфалт, а велотрасето ще бъде възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес