Триста полета на "Делта Еър Лайнс" отменени заради компютърен срив

Триста полета на "Делта Еър Лайнс" отменени заради компютърен срив

Компютърен срив в системата на американския авиопревозвач "Делта Еър Лайнс" (Delta Air Lines) остави хиляди пътници на една от най-големите компании в бранша по летищата в различни краища на света, след като самолетите ѝ бяха принудително приземени, предадоха световните агенции в понеделник.

Осем часа след спирането на тока в  Атланта, щата Джорджия, около 2:30 часа през нощта местно време, повлияло компютърната система на "Делта" и от там цялата дейност на авиопревозвача, компанията обяви, че е отменила около 300 полета. От почти 6 хил. рейса, планирани за понеделник, са осъществени 800, останалите са задържани и се прави всичко възможно за преодоляване на проблемите със забавянето и изпълнението на полетите.

Засегнатите от срива в системата пътници ще бъдат обезщетени.

Отделът по информационни технологии на компанията продължава да работи за отстраняването на проблема възможно най-скоро.

От срива не бяха засегнати вече изпълняваните полети и кацащите самолети са приемани, но при излитащите има огромен проблем. Превозвачът предупреди клиентите си да проверяват статуса на своя полет, но проблем е, че и информацията на уебсайта на компанията и на летищата не е много коректна заради компютърния срив, посочва Ройтерс.

Има  опасения, че графикът на полетите няма да може да бъде възстановен до края на деня. Авиопреовозвачът се извини на клиентите си за създадените неудобства.

В Атланта е централата на "Делта", която е най-голямата в света авиокомпания по размер на флотилията, пътнически превози и дестинации. Тя изпълнява около 5 хил. полета дневно от над 460 летища в 96 страни и е сред четиримата основатели на авиационния алианс СкайТийм (SkyTeam). Годишно обслужваните пасажери са 80 млн. души.

Споделяне

Още от Бизнес