Тристранката одобри новата формула на такса смет

Тристранката одобри новата формула на такса смет

Работодатели и синдикати одобриха на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък новата формула за такса смет, според която плащането ще зависи от количеството изхвърлен отпадък.

Това е поредният законопроект, който се опитва да въведе принципа „замърсителят плаща“, след като предишните две правителства на Бойко Борисов не успяха да прокарат промените.

На заседанието не стана ясно дали проектът копира солидните отлагателни периоди, които бяха предложени от служебния министър на финансите Кирил Ананиев.

Според предишния вариант на законопроекта от края на март тази година въвеждането на формулата за определяне на таксата смет според изхвърляните количества отпадъци се отлага с няколко години. Текстовете предвиждаха до края на 2020 г. общините да могат да анализират кой от предложените им от финансовото министерство варианти за изчисление на размера на този вид местен данък да прилагат. Предлагаше се и петгодишен гратисен период, в който местните власти няма да могат да вдигат такса смет с повече от 20 процента годишно.

По време на обсъждането стана ясно само, че се предвижда промените в Закона за местните данъци и такси да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

В проекта се запазва постигнатият до момента консенсус около възможните бази за определяне на таксата, измежду които ще могат да избират общините. Те са три - индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

Очаква се промяната да завиши таксите на част от населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?