Тристранката отхвърли свалянето на ДДС върху хляба и лекарствата

Ако този данък падне, трябва да се вдигнат други, предупреди финансовият министър

Снимка: БГНЕС

Бизнесът, част от синдикатите и правителството отхвърлиха в сряда законопроекта на БСП за сваляне на ДДС върху храните и лекарствата. Единствено КТ "Подкрепа" одобри мярката.

Първоначалто темата за намаляване на данъка бе поставена от депутата от ДПС Делян Пеевски в първия му работен ден в парламента след години отсъствие. Тогава той предложи свалянето на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите. Впоследствие темата бе подета от БСП, които редовно предлагат мярката при обсъждането на бюджета през есента. Премиерът Бойко Борисов също се включи в надиграването, като обяви готовност за намаляване на данъка само върху книгите.

За разлика от ДПС, което започна срещи с браншови асоциации, БСП направо изготви законопроект. Той предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на лекарствата на 9%. Предвижда се измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

"По първата точка от дневния ред социалните партньори с изключение на КТ „Подкрепа“ не подкрепят направените предложения. Правителството в лицето на Министерството на финансите също не подкрепя", заяви вицепремиерът Мариана Николова.

"Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки", коментира на заседанието на тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов. Миналия септември той се зарече, че докато е министър, ДДС няма да се пипа.

Финансовият министър даде за пример, че след като в Гърция ДДС намаля, цените са се запазили.

"От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов. Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната.

Финансовият министър даде да се разбере, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане – данъците върху доходите и печалбата. Според него сегашната система е постигнала баланс и събираемостта е относително добра. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономическите субекти и без да се говори за ефекта върху фиска, добави той.

Владислав Горанов смята, че най-погрешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално, така и за тези по-ограничени възможности. "През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото, завърши Владислав Горанов.

Георги Гьоков от БСП призна, че няма как цената на хляба да падне веднага след намаляването на ДДС, но това щяло да стане до 6 месеца след промяната.

"Първоначално нашите очаквания са, че на първо време няма да поевтинее, но в условията на една пазарна икономика, всички които могат да свият производствената стойност на изделието, което предлагат ще му намалят цената, за да бъдат конкурентноспособни на пазара", каза Гьоков. По думите му цените ще паднат до 6 месеца от въвеждането на мярката.

Гьоков обобщи, че по-голяма част от становищата, представени на заседанието на тристранката, не са в полза на предлагания законопроект. "Но това не бива да ви учудва, защото според министър Горанов данъчната система в страната ни е балансирана", каза той.

Според Гьоков предложението на БСП ще даде "глътка въздух на тия хора, които плащат прекалено голяма цена за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства".

Споделяне

Още от Бизнес