Тристранката се събира извънредно заради цените на тока и парното

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще заседава този четвъртък - 24 юни, от 11.00 часа във връзка с предстоящите увеличения на цената на тока и парното, съобщи във вторник експертът от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

По думите ѝ жизненото равнище на хората и без това е изключително тежко и влошаването му с неяснотите около цената на природния газ ще създаде предпоставка за голямо социално напрежение.

Преди седмица от КНСБ предупредиха, че увеличението на цената на природния газ с около 30% ще доведе до увеличение на цената на парното до 20%, като най-голямото увеличение ще е за София – 21%, и за Пловдив около 15%. Тогава синдикатите от КНСБ и КТ “Подкрепа” поискаха извънредно свикване на заседание на тристранката.

До края на този месец Държавната комисия за енерийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да се произнесе за цените на тока, природния газ и парното, като последните две тарифи са пряко свързани. Предложението на държавната газова компания "Булгаргаз" е за увеличение на цената на природния газ с 29.6 на сто. Все още се изчаква какво ще е влиянието на курса на долара върху цената на газа, тъй като дружеството плаща на “Газпром“ в долари за получаваното гориво.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза миналата седмица, че съвместно с "Бугаргаз" ще потърсят резерви за по-малко увеличение на цената на газа, но дори и чрез намаляване влиянието на курса на долара много ще бъде трудно увеличението да е под 24-25%.

В предишния регулаторен период от 1 април със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков цената на газа, постановена от ДКЕВР бе намалена с пет на сто.

Според последните изчисления токът ще се повиши от 1 юли с 2 процента, след като ДКЕВР реши да намали технологичните разходи на ЕРП-тата от 18 на 15 на сто, за да свали цените.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?