Тристранката се стресна от още 6 месеца платено майчинство и отложи обсъждането

И шефът на социалната комисия Корнелия Нинова се смути от толкова социализъм и обясни, че няма пари за такава мярка

Тристранката се стресна от още 6 месеца платено майчинство и отложи обсъждането

Предложението за удължаване на платения отпуск по майчинство с още шест месеца затрудни участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник и те предпочетоха да отложат обсъждането му.

Предложението е на КНСБ и предвижда платеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст да бъде увеличен с още шест месеца и да се използва и от двамата родители, а парите за това да дойдат от работодателя. В момента отпускът е неплатен и пак може да се ползва до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Това предложение среща отрицателната реакция на работодателските организации. От своя страна те предлагат да отпаднат двайсетте дни платен годишен отпуск за майките, които са в двегодишен платен отпуск. Тези отпуски се плащат от работодателя. Предложението на работодателските организации се посреща остро негативно от синдикатите.

България е страната в ЕС, в която майките ползват най-дългата платена отпуска за отглеждане на дете. Докато са в такава отпуска, майките получават парите си от НОИ.

Добавянето на още 6 месеца платено майчинство не е поставян в социалната комисия на Народното събрание, каза пред БНР председателят на комисията Корнелия Нинова. Според нея и Националният осигурителен институт няма средства да покрие такъв разход.

"Такъв въпрос не е обсъждан при нас. Да направя една уговорка, каквото и да решим сега, няма да се случи през тази година, тъй като бюджетът за 2014 е приет и одобрен при сегашните параметри на майчинството и нямаме намерение да актуализираме нито Закона за държавния бюджет, нито за бюджета на НОИ, тъй като обезщетенията за майчинство се плащат от НОИ", каза Нинова, независимо че от КНСБ предлагат шестте месеца допълнителна отпуска по майчинство да се плаща от работодатели.

"Ако се стигне до някакви промени и се обсъждат, то биха залегнали от началото на 2015-а. Не мисля, че е време и удачно в момента да говорим за увеличаването на този срок. И в момента фондът, от който се изплащат обезщетенията за майчинство, е в дефицит. Ако в момента се увеличи срокът, това би довело до още по-голям дефицит в бюджета на НОИ", продължи Нинова.

По думите на депутатката от левицата БСП не приема предложението на бизнеса да отпадне правото на платен отпуск от 20 дни за двете години платено майчинство.

За нас, за БСП, е неприемливо отнемане на права социални, в това число конкретно и майчинството са неприемливи", отхвърли тази идея Корнелия Нинова.

Идеята на синдикатите за още 6 месеца платен отпуск за майчинство бе срещната хладно и от управителя на НОИ Бисер Петков, който заяви, че това предложение засега не е обсъждано с НОИ.

"Не мога да коментирам това предложение, защото не съм запознат в подробности. Доколкото знам, поне от формулираното в медиите предложение, то не е свързано с това, да се заплаща това майчинство от бюджета на държавното обществено осигуряване. Така че ние не сме правили разчети", каза той.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?