Тристранна среща за беленските реактори през август

Интересът към строежа на централата набъбна до "няколко чужди компании", по думите на вицепремиера Томислав Дончев

Тристранна среща за беленските реактори през август

Подготвя се среща за продажбата на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване между България, Иран и Русия, която ще е в София, вероятно през август, стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев пред журналисти в парламента в петък.

Паралелно ще се движи и подготовката на процедурата по продажбата на целия ядрен проект с оборудване, площадка и разрешителни, като обявеният от Дончев миналата седмица интерес от чужд инвеститор вече набъбна до няколко чужди компании.

Колко е сериозен техният интерес, ми е трудно да коментирам, заяви вицепремиерът, без отново да даде подробности за това кои са компаниите, проявили в разговори с него интерес към ядрения проект.

Официално внесено в Министерския съвет писмо за интерес все така няма, но правителството на ГЕРБ изглежда твърдо решено да пробва инвеститорския интерес към приватизация на спрения през март 2012 г. проект, за който държавната "Национална електрическа компания (НЕК) е осъдена да плати 550 млн. евро за произведеното от "Атомстройекспорт" (АСЕ) оборудване. Лихва от 167 хил. евро се начислява за всеки ден забава при изпълнение на решението на арбитража в Женева, която бе обявено преди повече от месец – на 16 юни.

Затова, според Дончев, "не може да си позволим да отлагаме казуса... изключително трескаво се работи".

От думите му стана ясно, че вече се водят преговори с "Атомстройекспорт" за възможността беленското оборудване да се внедри в бъдещ ирански ядрен проект, изпълняван от руската компания, но все още нямало категорична позиция от тяхна страна.

Този въпрос ще се обсъди в технически детайли на тристранна среща през август в София, но все още се работи по нейната подготовка и не може да се каже кога точно ще е, научи Mediapool от правителствени източници. Идеята е да се поканят у нас представители на АСЕ или компанията-майка "Росатом", за да се срещнат с иранската и българската страна, за да обсъди евентуалната продажба на беленското ядрено оборудване.

"В тези разговори има една основна тема -  това е дали ще се стигне до сделка. Втората основна тема е цената“, коментира Томислав Дончев. По думите му по време на правителствената визита в Техеран миналата седмица не са водени разговори за цената на ядреното оборудване. "С вицепрезидента Селехи са водени разговори дали подобна сделка е възможна, принципния отговор от иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и проявяват интерес“, поясни вицепремиерът.

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи преди дни заяви, цитиран от руската агенция ТАСС, че "българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена" и че "проучваме това предложение".

На този етап обаче от НЕК все още не е направен оглед на произведеното за спряната ядрена централа оборудване и не е ясно кога ще се състои тази визита в Русия, която със сигурност е важна за хода на преговорите с Иран и Русия.

"Имаме алтернативи - или се намира инвеститорът, който да изгради ядреното съоръжение изцяло за негова сметка, или се търси вариант за препродажба. Ще движим двата сценария паралелно в зависимост от това кой ще се реализира и ще бъде по-изгоден“, отново повтори Томислав Дончев намеренията на правителството на ГЕРБV

"Не става дума за автомобил, самовар или за бензиноколонка, а за ядрено оборудване. Не очаквайте въпроси и отговори и всичко да се развива в рамките на 1 ден. Освен това трябва да смятаме. Би било по-добре, когато говорим за такива исторически проекти, освен да изразяваме намерение, да смятаме. Трябва да се смята предварително преди да се прави нещо, е не да се прави на ентусиазъм. Ако бяхме смятали по-добре на времето, нямаше да сме в тази ситуация”, коментира още вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?