Тристранният съвет обсъжда нови правила за такса смет

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на методика за определяне на таксата за битови отпадъци. Нормативният документ, предложен от финансовото министерство, срещна съпротивата на Националното сдружение на общините в България, както и негативната реакция на общинските администрации заради предлаганите варианти за по-справедливо определяне на таксата по принципа "Замърсителят плаща".

В момента по-голямата тежест от таксата за битови отпадъци се поема от бизнеса, като това многократно е критикувано от работодателите през изминалите години. Допусканата досега законова възможност таксата да се определя спрямо данъчната оценка, беше причина тя да се възприема като втори данък върху недвижимите имоти.

С проекта, в чието обсъждане няма да участват общините, се определят основи за таксата за битови отпадъци, които общинският съвет може да приеме. Това са индивидуалното количество отпадъци за имота, определяно чрез торби с дадена вместимост, предоставени от общината, или чрез стикери, залепени на видно място върху торби на лицата; количество битови отпадъци за имота, съобразно броя и вместимостта на необходимите контейнери, кофи, кошчета и други съдове; при честота на сметоизвозване, определена от общинския съвет, или по брой ползватели на услугата в имота, или по използваното количество вода в имота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?