Тристранният съвет обсъжда увеличаването на ДДС

Националният съвет за тристранно сътрудничество продължава и в понеделник обсъждането на антикризисни мерки. Очаква се да бъдат разгледани предложенията на правителството, включително повишението на данък добавена стойност (ДДС) за период от една година. Миналата седмица тристранният съвет разгледа повечето от общите мерки, предложени от синдикатите и работодателите.

Най-много спорове ще има за намерението да се повиши ДДС с 2%, тъй като синдикатите са против. Според президента на КНСБ Желязко Христов това ще оскъпи живота в условията на криза.

Работодателите пък биха приели увеличаване на ДДС като крайна мярка, ако останалите антикризисни предложения не доведат до по-високи постъпления в бюджета. По думите на Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), мярката най-вероятно ще отпадне.

На едно от заседанията на Националният съвет за тристранно сътрудничество е предложено и много по-високо повишение на ДДС, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БНР: "Чуха се едни цифри за 24, от което съвсем ми настръхна косата”.

Очаква се в хазната да постъпят допълнително 370 млн. лв. от увеличението на ДДС с 2%. Но ако повишението е с 4%, приходите ще са около 700 млн. лв. Това показват предварителните разчети на НАП.

Друго предложение, по което няма да се стигне бързо до съгласие, е работодателите да плащат първите три дни от болничния на работниците. Това ще отнеме от бизнеса около 90 млн. лв. в условия на криза. Кабинетът вероятно ще получи подкрепа от синдикатите и работодателите за намерението да не се намаляват повече осигуровките до края на 2011 година. Очаква се от продажбата на миноритарни дялове на държавата в различни предприятия в хазната да постъпят 150 млн. лв. допълнително.

Очаквайте подробности

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?