Тристранният съвет ще обсъжда минималната заплата в края на юни

Тристранният съвет ще обсъжда минималната заплата в края на юни

В края на юни ще предложа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да се обсъди въпросът за бъдещите действия по проблемите, свързани с минималната работна заплата и ще настоявам да се обсъди цялостен пакет от конкретни мерки в областта на доходите и жизненото равнище. Това заяви министър на труда и социалната политика Бисер Петков в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за минималната работна заплата за страната и разминаването на позициите на участниците в социалния диалог.

Петков припомни, че механизмът за определяне на минималната работна заплата трябва да бъде изготвен след консултации със социалните партньори и в унисон с препоръките на Съвета на ЕС. Министърът отбеляза, че в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018 - 2020 г. от 1 януари 2018 г. се предвижда увеличаване на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., от 1 януари 2019 г. - на 560 лв., от 1 януари 2020 г. - на 610 лв.

Прогнозните размери за минималната работна заплата са съобразени с прогнозните данни за основните макроикономически показатели от пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите от април 2017 г. за периода 2017 - 2020 г., на база на реалния растеж на БВП, нарастването на компенсациите на един нает и средногодишната инфлация, уточни той. Петков заяви, че МТСП е поръчало анализи на Международната организация на труда и на БАН по различни аспекти, свързани със състоянието и тенденциите в равнището на доходите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?