Тристранният съвет за актуализацията бе отложен за сряда

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа проектите за изменение и допълнение на законите за Държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса на заседание в сряда, 1 октомври, от 11.00 часа. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Заседанието в Министерския съвет ще бъде председателствано от вицепремиера Йордан Христосков.

Първоначално заседанието бе насрочено за днес в 15 часа, но синдикатите и работодателите отказаха да участват, понеже не бяха получили навреме материалите за него.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни в понеделник, че това не е бойкот. "Просто тристранката не беше свикана по надлежния начин. Ние поискахме свикване на тристранния съвет съобразно правилата на НСТС, според които това трябва да стане два работни дни след предоставяне на материалите /в събота следобед/ - т. е. в сряда", поясни той.

По думите му обаче това е формалната причина за отсъствието им. "Ако беше по друг въпрос, нямаше да има проблем да се справим и за една събота и неделя. Но тук става въпрос за милиарди левове от българския данъкоплатец, от нашите джобове, мисля, че е несериозно по този начин да се иска мнение на социалните партньори за една събота и неделя", добави Димитров.

Той каза, че синдикатите правят възможното още днес да координират позицията си с работодателите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?