Трите най-големи вериги за техника наддават за декодиращи устройства

Единствено “Техномаркет”, зад която стои Цветан Василев, играе за всички позиции

Трите най-големи вериги за техника наддават за декодиращи устройства

Трите най-големи вериги за техника у нас “Техномаркет”, “Технополис” и “Зора” участват в надпреварата за доставка на декодиращи устройства за цифрова телевизия. От тримата кандидати обаче единствено “Техномаркет”, в която дял има собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, подаде оферти и за четирите обособени позиции. Това стана ясно при отварянето на офертите в Министерството на транспорта на 27 декември.

На 1 март ще бъде включен цифровият телевизионен сигнал, а на 1 септември ще спре окончателно аналоговият сигнал. В преходния период от половин година социално слабите, които получават енергийни помощи, ще имат право срещу ваучер да си вземат декодиращо устройство.

Става дума за около 260 000 човека, които да получат ваучер за 60 лева, с който да отидат в някой от магазините на избраната търговска верига. Там ще има отделен обучен продавач, който ще обслужва клиентите с ваучери за декодери.

Всеки един от кандидатите е предложил в офертата си модел как ще извършва продажбата на декодиращите устройства, така че те да достигнат до нуждаещите се. Освен това всяка една от трите вериги е посочила и компания, която ще достави устройствата.

Поръчката на стойност 10 млн. лв. за рекламата на преминаването от аналогов към цифров сигнал беше спечелена от обединение, зад което стои рекламният и медиен бос Красимир Гергов. Сега прогнозите са, поръчката за декодерите (на стойност на 6 млн. лв.) ще бъде спечелена от веригата “Техномаркет”, собственост на “К енд К електроникс”. През ноември мажоритарен акционер в дружеството стана регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding, зад която стои банката на Цветан Василев. Финансовата институция беше един от основните кредитори на веригата за електроника, а после преобразува заемите си в собственост, като увеличава капитала на групата.

Цветан Василев има ключова роля в цифровизацията на телевизията чрез мултиплексите, които ще разпръскват сигнала. Причината е, че в момента и шестте платформи за цифрово разпръскване се държат от фирми, свързани със собственика на Корпоративна банка. Заради това Европейската комисия настоя да се даде възможност нов участник да влезе на пазара, в противен случай България е заплашена от наказателна процедура. Правителството обеща да направи конкурс за седми мултиплекс оператор, но към момента той все още не е обявен.

Позициите

Още от сега е ясно, че “К енд К електроникс” печели обособена позиция 2, която е за Северозападния район, включващ областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Причината е, че “Техномаркет” е единственият кандидат подал оферта.

За Южен централен район, в който влизат областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково (позиция 1) и за Североизточния район, в който са области Варна, Добрич, Търговище, Шумен (позиция 3) кандидати са двама - “К енд К електроникс” и “Зора М.М.С.”.

Най-оспорвана е надпреварата за град София (позиция 4), където оферти подадоха “К енд К Електроникс”, “Зора М.М.С.” и “Технополис България”.

Цялата поръчка е за продажба на 124 000 декодиращи устройства с прогнозна стойност от близо 6.2 млн. лв. без ДДС. Бъдещият изпълнител ще бъде избран по критерия най-ниска цена. Той трябва да достави декодиращите телевизионни устройства на социално слабите в срок от пет месеца, става ясно от условията в търга.

Догодина и за останалите райони

Обществената поръчка за останалите три райони – Югозападен, Северен Централен и Югоизточен най-вероятно ще бъде обявена в началото на следващата година.

Според обявлението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията “при осигуряване на останалите необходими средства, възложителят ще повтори поръчката със същия предмет за останалите географски региони със срок 30 ноември 2013 г.”.

Случайно или не, точно на 21 декември, когато стартира рекламната кампания за цифровизацията на телевизията, се разгоря конфликт между оператора “Булсатком” и бТВ и ТВ7, зад които стоят Красимир Гергов и Цветан Василев.

Двете национални телевизии първоначално спряха разпространението за излъчването на техните програми през “Булсатком” с мотив за неуредени финансови отношения. След това обаче ги пуснаха, за да защитят обществения интерес. В момента периодично по техните канали тече предупредителен надпис, че от 1 януари 2013 г. бТВ и ТВ7 няма да бъдат разпространявани през “Булсатком”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес