Триумф на българските гимнастички в Токио

Руската федерация по художествена гимнастика обвини съдиите в манипулации

Триумф на българските гимнастички в Токио

Безапелационно българските момичета от ансамбъла по художествена гимнастика спечелиха златото от олимпийските игри в Токио, оставяйки рускините на второ място, което накара тяхната федерация да обвини съдиите в манипулации.

Българките бяха без конкуренция в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха отличието, което досега липсваше във витрината на този спорт у нас – злато от Олимпиада.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова се окичиха със златните медали в последния ден на игрите в японската столица.

Среброто и бронза останаха за гимнастичките на Русия (90.700 точки) и Италия (87.700 точки).

Нашият тим поведе след първото изиграване с 5 топки. Гимнастичките ни бяха оценени с 47.550 точки за първото си излизане на килима, благодарение на чистото изпълнение на блестящата композиция, поставена по компилация от музиките "Вода", "Космос" и "Земя" на Елица и Стунджи.

Състезателките ни изиграха чисто и смесеното съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки). За изпълнението си по музиката от балета "Спартак" на Арам Хачатурян те получиха 44.550 точки.

Капитанът на отбора Симона Дянкова взе медалите и окичи всяка една от съотборничките си с тях, качвайки се на олимпийската стълбичка. Момичетата пяха с пълно гърло химна при награждаването си.

Като "истинско чудо" определиха постижението си българските гимнастички пред БНТ.

"В момента ни е много трудно да мислим, камо ли да говорим, това е една сбъдната мечта за нас, едно чудо. Не мисля, че се зарадвахме на вчерашното първо място, защото очакванията се вдигнаха още повече. Днес се радваме, че успяхме да изиграем съчетанията си още по-добре от вчера", сподели капитанът Симона Дянкова.

"Може би като успеем да си съберем мислите, ще намерим точните думи", каза Лаура Таатс.

"Този медал е нашето чудо, благодарим на цяла България, на Илиана Раева, Весела Димитрова, Михаела Маевска, обичаме ви всички, всички, които ни подкрепят", допълни Стефани Кирякова.

За момичетата предстои почивка, а след това подготовка за Световното първенство в Япония.

"Браво, момичета! Браво на треньорите и всички участници в подготовката. Поздравления за ръководството. Заслужена победа! Браво и на останалите медалистки! Златни български момичета. Поздрави за всички участници, за положените усилия, за неуморния труд, за устрема към върховете...ПОКЛОН, ПРЕКРАСНИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!, написа бившият дългогодишен ръководител на ансамбъла Нешка Робева във Фейсбук.

Те бяха поздравени и от спортния министър Андрей Кузманов.

"Вашите удивителни композиции съчетават перфектно трудност и художественост в едно. И в двата състезателни дни показахте своите сложни съчетания по най-добрия начин, което е доказателство за Вашия професионализъм и високо спортно майсторство. Този успех е плод на упорит труд и лишения, но и на Вашата воля да бъдете сред най-добрите в света. Вие сте причината стотици деца да започнат да посещават залите по художествена гимнастика. Вярвам, че това отличие ще вдъхнови следващото поколение гимнастички да се стремят към Вашите успехи", казва министър Кузманов в поздравителния си адрес до олимпийските шампионки

Постижението на българските обаче бе омаловажено от стария съперник на България на подиума и доскорошен хегемон в художествената гимнастика – Русия.

Международната федерация "имаше директна задача" да спре хегемонията на руските гимнастички на Игрите в Токио, заяви президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова пред РИА Новости.

Винер-Усманова подчерта, че вече е казала, че за да се спре хегемонията на рускините може да помогнат само съдийски манипулации. Тя допълни, че е нужно да си пише не на Международната федерация, а лично на президента на МОК Томас Бах.

Русия вече подаде две контестации срещу резултатите на своя тим и една от тях бе уважена, но въпреки това България завоюва титлата по категоричен начин. Олимпийският комитет на Русия все пак е отправил жалба до Международната федерация по гимнастика.

До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в този спорт. Три при ансамблите – 1 сребърен (Атланта 1996) и 2 бронзови (Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016), и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

Завоюваният в последния ден на Олимпиадата в Токио 2020 златен медал е третият за страната ни в тези игри след отличията на Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате). Сребърен медал завоюва Антоанета Костадинова (10 метра пистолет), а с бронз се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).

Шестте медала правят българското представяне на сегашните състезания най-успешното от Атина 2004, където страната ни взе общо осем отличия. СТраната ни се нареди на 30-о място сред 89-те страни, взели отличие на игрите.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?