Триумфът на Путин притеснява САЩ

САЩ се присъединиха към мнението на европейските наблюдатели на изборите в Русия и изразиха загриженост за честността на проведения в неделя вот, който донесе ясна победа за поддръжниците на президента Владимир Путин.

Вчера Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отправи критика към руското правителство, защото е използвало държавни ресурси и контрола си над медиите, за да доминира на изборите.

Говорител на Белия дом заяви, че Вашингтон споделя европейската загриженост и посочи необходимостта руският парламент да продължи с реформите.

Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон заяви, че американските критики са относително приглушени, тъй като администрацията на Буш знае, че трябва да продължи да работи с руското правителство, без значение как е избрано то.

В новоизбрания парламент подопечните на Путин партии ще имат мнозинство от две трети, което ще направи възможно изменението на конституцията, така че президентът да сдобие с правото да се кандидатира и за трети мандат.

Според обработените до момента 97% от подадените гласове, партията на президента "Единна Русия" печели 37,09%. Изненадващо добър е резултатът на дяснопопулистката партия на Жириновски - Либералдемократична партия , която е втора с 11,6%. Новосформирана партия Родина също влиза в Думата с 9,1%.

Комунистите претърпяха абсолютен крах в сравнение с изборите през 1999 г. и спечелиха само 12,7 на сто от гласовете, което се равнява на 53 места.

Парламентарните избори са тест за Путин, който на 14 март догодина ще се бори за втори мандат. Той определи резултата от вота като "утвърждаване на демокрацията". Независими наблюдатели обаче отбелязаха триумфа на Путин като масивно изкривяване на волята на избирателите.

"Свободни, но не и честни", така определи изборите Дейвид Аткинсън, ръководител на наблюдателите към Съвета на Европа.

"Новият цар Путин" гласи заглавие от френския лявоцентристки всекидневник "Lib?ration". Според автора досега в Русия е управлявал президент с желязна ръка, а сега той е поставил в краката си и парламент.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?