Трийсет души убити при акция на американската армия в Багдад

Трийсет души убити при акция на американската армия в Багдад

При акция на американската армия в квартал на Багдад са убити 30 бунтовници, съобщиха американски военни източници, цитирани от ББС. Повечето от тях са станали жертва на въздушен удар срещу населения предимно с шиити район на Садр сити. Други 12 души са били задържани при операцията. Според американската армия убитите са част мрежа за контрабанда на оръжия от Иран. Въпреки това свидетели твърдят, че жена и дете са сред загиналите.

Нарастващото насилие в страната принуди иракския премиер Нури Малики да проведе спешни разговори с Техеран. По думите му основната цел на визитата в съседната държава е да се заздравят двустранните отношения. “Ние искаме установим добри икономически отношения, както и да заздравим общите си усилия в борбата с тероризма и другите предизвикателства”, заяви още той.

Досега командващите на американските въоръжени сили в Ирак обвиняват Иран, че поддържа бунтовниците в страната, но Техеран досега винаги е отричал тези обвинения.

В специално съобщение на САЩ се казва, че през нощта в сряда е бил проведен удар срещу багдадския квартал, където са се укривали шиитски милиции, занимаващи се с контрабанда на оръжие и експлозиви. В последствие те са били използвани срещу американските патрули в страната.

Според съобщение на иракската полиция, цитирано от АП, общо девет цивилни, включително две деца са убити при въздушното нападение. От американската армия опровергаха тази информация като заявиха, че в района е наистина е имало жени и деца, но отрече съществуването на такива жертви.

Споделяне

Още от Свят