Трийсет и седем чужденци са загинали по време на заложническата драма в Алжир

Трийсет и седем чужденци са загинали по време на заложническата драма в Алжир

Тридесет и седем чужденци, един алжирец и 29 ислямисти са убити при операцията на алжирските сили по освобождаването на газодобивния комплекс Ин Аменас в алжирската част на пустинята Сахара, съобщи в понеделник алжирският премиер Абделмалек Селал, цитиран от осведомителните агенции.

Тридесет и седемте убити чужди заложници са от 8 различни националности, посочи премиерът. Засега той не каза кои са точно националностите на жертвите. Петима чужденци все още се водят изчезнали безследно.

Селал поясни, че става дума за неокончателни данни.

Междувременно американски представител, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че още двама американци са били убити по време на драмата със заложниците, а седмина са се измъкнали невредими от плен. Така засега е потвърдена смъртта на един французин, на трима американци, на двама румънци, на трима британци, на шест филипинци и на седем японци.

Селал съобщи, че много от убитите заложници са били с огнестрелна рана в главата.

Премиерът на Алжир обяви, че трима от нападателите са били арестувани. Той поясни, че терористите са дошли от Северно Мали. Сред тях е имало граждани на Алжир, Канада, Египет, Тунис, Мали и Мавритания. Координацията на нападението е била поверена на канадски гражданин.

По-рано алжирските сили за сигурност съобщиха, че документи, намерени в два трупа на ислямисти, са показали, че става дума за канадски граждани.

Нападателите са били предвождани от алжирец на име Мохамед Амин Беншенаб, добре известен на алжирските служби за сигурност. Той е бил убит по време на щурма срещу комплекса, съобщи премиерът.

Селал поясни, че нападателите са били тежко въоръжени, че са имали голямо количество експлозиви и са минирали предприятието. Те са подготвяли нападението два месеца.

Премиерът защити ударите с хеликоптери по комплекса в четвъртък. Той каза, че до тях се стигнало заради опасение на властите, че похитителите ще се опитат да избягат с някои от заложниците.

"Обещаваме нови операции на всички страни, участващи в кръстоносния поход срещу Азауад (северно Мали)", обяви междувременно лидерът  на джихадската група, отговорна за убийствата - Мохтар Белмохтар, в свое комюнике, качено на сайта на местна информационна агенция.

"Припомняме на нашите братя мюсюлмани необходимостта да стоят далеч от обекти на чужди компании, по-специално френски, за да опазят живота си", се казва още в изявлението на джихадистите, цитирано от агенция Франс прес.

Става въпрос за групировката "Подписващите се с кръв", която пое отговорност за заложническата криза в Алжир. Лидерът ѝ Мохтар Белмохтар, известен с прякора Едноокия, е бивш водач на Ал Каида в Магреб.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?