Трийсет заподозрени неонацисти са задържани при акции в Русия

Трийсет заподозрени неонацисти са задържани при акции в Русия

Най-малко 30 заподозрени членове на неонацистка група са задържани при акции в Русия преди годишнината от края на Втората световна война в Европа, предаде ДПА, като се позова на руски медии.

Според неназован източник, цитиран от агенция Интерфакс, групата, за която се предполага, че действа в областите Московска, Владимирска и Рязанска, е заподозряна за нападения срещу работници мигранти.

Телевизионната мрежа РЕН ТВ показа няколко заподозрени, задържани при обиск на жилище. Властите са иззели оръжия, екстремистка литература и нацистки символи, съобщи Интерфакс.

Тази седмица се навършват 74 години от капитулацията на нацистка Германия, сложила край на Втората световна война в Европа. Събитието, което се празнува от Русия в четвъртък, продължава да е източник на национална гордост в страната.

Русия трябва да продължи да се бори с опитите за "героизация на нацизма", заяви служителят на руското външно министерство Григорий Лукянцев, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се противопоставя на "всеки опит за фалшифициране на историята, ревизиране на резултатите от Втората световна война, героизация на нацизма и омаловажаване или отричане на подвига на тези, които са постигнали тази велика победа".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?