Троен ръст на продадените на събирачи лоши вземания

Проблемните кредити на банките са се свили със 750 млн. лв. за година

Троен ръст на продадените на събирачи лоши вземания

Тройно са нараснали лошите вземания, които банки, телекоми, застрахователи са продали на колекторските агенции през 2015 г. В числа увеличението на изкупените от фирмите вземания на физически лица е от 160 млн. лв. през 2014 г. на 456 млн. лв. през 2015 г., сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ), в която членуват 16 фирми с дял от над 75% от пазара на необслужвани задължения.

Ръстът се дължи основно на ударното изчистване от лоши кредити на балансите на банките в края на 2015 г. и началото на 2016 г. като подготовка за стрес тестовете. През януари тази година например официално бе обявена най-голямата подобна сделка, при която Пощенска банка продаде просрочени задължения за рекордните 144 млн. евро на "ЕОС Матрикс". Обикновено при подобни трансакции продавачът получава между 5% и 15% от продадената сума, твърдят запознати.

Средният дълг на едно физическо лице, който обработват колекторските фирми, се е качил от 485 лв. през 2014 г. на 747 лв., сочат още данните на АКАБ. 63% от събираните дългове са към банки, 16% - към телекоми и 14% - към ютилити компании. Фирмите за събиране на дългове обработват най-много потребителски кредити и кредитни карти и най-малко жилищни заеми. На фирмите в асоциацията са възложени за събиране дългове в размер на общо 1.96 млрд. лв. при 1.43 млрд. лв. през предходната 2014 г.

"Задлъжнелите българи все още могат да се разделят условно в две категории. Едната е на млад човек, изтеглил необмислен кредит, най-често потребителски. Този тип потребители често използват и лизингови продукти. Другата категория все още са хората над 40 години, чиито бизнес планове са претърпели неуспех по време на кризата и те продължават да изпитват затруднения в погасяването на различни по естество заеми и днес”, обяснява Зорница Димитрова, член на асоциацията на колекторските компании.

С цели 89% са се увеличили възложените на колекторските агенции междуфирмени вземания през 2015 г. - от 46 млн. лв. на 88 млн. лв., отчитат още от асоциацията. Това обаче не се е отразило на бързината на събирането на дълговете. Процесът дори значително се е скъсил – от 106 дни през 2014 г. на 80 дни през миналата година.

Строителните компании погасяват междуфирмените си задължения за средно 120-210 дни, фирмите в земеделието – за 90-180 дни, а тези в металургията – за 60-120 дни, сочат още данните на асоциацията на колекторските агенции.

В резултат на изчистването на активите на банките лошите и преструктурирани заради финансови затруднения на клиента заеми за една година са се свили с около 750 млн. лв., сочи пък паричната статистика на БНБ към края на февруари, обявена в сряда. При фирмените заеми намалението е с около 340 млн. лв. до 5.7 млрд. лв. Само през февруари тази година проблемните корпоративни кредити са се свили с около 100 млн. лв. При потребителските заеми спадът за година е с 220 млн. лв. до малко под 1 млрд. лв., а проблемните жилищни кредити са спаднали с около 150 млн. лв. до 1.7 млрд. лв. през февруари 2016 г. в сравнение със същия месец на миналата година.

БНБ не е регистрирала никакво раздвижване на кредитирането на домакинствата през февруари, а при фирмените заеми има дори спад от 133 млн. лв.

Депозитите обаче продължават да растат. Спестяванията на гражданите са се увеличили с близо 100 млн. лв. през февруари, а на фирмите – с 88 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес