Троен ръст на вноса на втечнен газ от САЩ за Европа

Троен ръст на вноса на втечнен газ от САЩ за Европа

Трикратно повишение на вноса на втечнен газ от САЩ от началото на 2019 г. и планове за ръст на американските доставки до 8 млрд. куб. м годишно след 2023 г., което ще е двойно спрямо осигурените през 2018 г., обяви Европейската комисия в четвъртък.

Само през март САЩ са доставили 1.4 млрд. куб. м втечнен газ и от Брюксел сега казаха, че "ЕС е готов да увеличи вноса на втечнен газ от САС, ако пазарните условия позволяват и цените са конкурентни".

Европейският еврокомисар по околна среда и енергетика Мегел Каньете заяви на съвместна пресконференция с американския министър на енергетиката Рик Пери, че от началото на тази година 13 на сто от европейския внос на втечнен газ е бил от САЩ в сравнение с 5 на сто миналата година.

ЕС е най-големият пазар за внос на газ, а делът на втечнения газ се увеличава, заяви Каньете. САЩ са най-големият световен производител на това гориво. В ЕС работят три терминала за втечнен газ и още три се очаква да бъдат открити тази година, посочи еврокомисарят.

Той отбеляза, че няма ограничения за американския внос на втечнен газ, както и че ЕС очаква делът на втечнения газ да остане около една четвърт от общото потребление на горивото в Общността. Разнообразяването на доставките е въпрос на сигурност, допълни Каньете.

Пери заяви, че за да бъде свободна и независима, Европа се нуждае от енергийна сигурност.

Попитан защо ЕС би предпочел да внася газ на по-високи цени от САЩ, вместо евтино гориво от Русия, американският министър даде пример с несигурността на преноса през Украйна. САЩ са допълнителен енергиен източник, който ще допринесе за устойчивостта на партньорите от НАТО, поясни министърът.

По неговите думи занапред две трети от световния внос на втечнен газ ще бъде от САЩ. Той призова за открит разговор в ЕС по въпроса за свързването на националните газопреносни системи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?