Троен ръст на заетите в аутсорсинг услугите у нас до 2017 г.

Троен ръст на заетите в аутсорсинг услугите у нас до 2017 г.

Троен ръст на заетите в сферата на изнесените услуги по обработка на данни и анализ (аутсорсинг) в България до 2017 г., прогнозира новоучредената Българска аутсорсинг асоциация (БАА). Тя представи във вторник пред журналисти възможностите на този тип индустрия и целите си.

В момента в сектора работят между 12 000 и 15 000 души, според данни на световната анализаторска компания McKinsey & Company. ББА очаква тази индустрия у нас да отбележи двоен ръст и България да влезе в топ 10 на най-атрактивните дестинации за развиване на аутсорсинг услуги в международната класация на A.T. Kearney.

 

Според асоциацията, 12% от завършващите всяка година около 65 хил. студенти в страната са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията, но се нуждаят от допълнителни квалификации. За да се използва този потенциал, организацията смята да работи активно с академичната общност.

 

"Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни.”, каза председателят на БАА Стефан Бумов.

 

Асоциацията е първата у нас в сектора на изнесените услуги в областта на икономиката на знанието - бизнес и ИТ процеси и такива, свързани с анализ и обработка на информация и управление на човешките ресурси. Нейни учредители са компаниите, които представляват всички тези направления на индустрията: AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group. Водят се разговори за членство и с други компании в сектора като Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

Споделяне

Още от Бизнес