"Трофейна" сделка с емблематична офис сграда в центъра на София

Братята Павлови купиха за около 8 млн. евро сградата, в която наемател е британското посолство

"Трофейна" сделка с емблематична офис сграда в центъра на София

Една от знаковите сгради в центъра на София на ул."Московска" 9, където няколко етажа са наети под наем от посолството на Великобритания у нас, вече е с нови собственици. Това са братята Огнян и Владимир Павлови.

Продавач на сградата е ирландският фонд "Авестус Кепитъл Партнерс" (Avestus Capital Partners). Сделката е финализирана в началото на февруари и е реализирана с помощта на консултантската компания "Фортън", изключителен представител на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) за България и Македония.

По неофициална информация сделката е за около 8 млн. евро. Финансирана е чрез заем от банка "Пиреос", става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

"Придобиването на бизнес център "Московска" спада към т.нар. трофейни сделки, при които обект на продажба са имоти с емблематична локация, архитектура или история", коментира Явор Костов, директор "Капиталови пазари" във "Фортън". Той отказа да съобщи цената на сделката.

Така, докато през миналата година пазарът на бизнес имоти беше доминиран от сделки с търговски центрове, през последните месеци фокусът на инвеститорите се измества към офис площите.

Този сегмент е интересен заради стабилните наемни нива, ниския процент незаетост и възможностите за придобиване на първокласни имоти, каза Явор Костов. Към момента средната доходност в офис сегмента е 7.75%, а средният наем на първокласна площ в центъра на столицата и край големите булеварди е между 12 и 14 евро/кв. м по данни на "Фортън".

Офис сградата

Бизнес сградата на ул."Московска" 9 е една от първите модерни офис сгради у нас. Тя беше построена след промените от израелската компания "Абротеа" и е в експлоатация от 2001 г. Зданието разполага с 4500 кв. м отдаваема площ, разположена на осем офис нива. Има и подземен паркинг за нуждите на наемателите. Вътрешното разпределение е от отворен тип с лице към бул. "Дондуков" и ул. "Московска".

Един от първите наематели на сградата беше представителството на Европейската комисия у нас, което по-късно се премести на ул."Раковски", след като си купи имот. Останалите етажи бяха наети от посолството на Великобритания в България.

След като имотът беше напълнен с наематели, израелските собственици продадоха дружеството на ирландския фонд "Куинлан", който след това го препродава на друг ирландски фонд - "Авестус".

През последните години три от етажите са без наематели, което явно е затруднявало ирландските собственици с погасяването на заема към "Алфа банк". Това става ясно от финансовия отчет за 2016 г. на дружеството, което отговаря за бизнес сградата. В него е посочено, че зданието не е изцяло наето и приходите от отдадените офиси не достигат за покриване на дължимите лихви и главницата по кредита. Това е и най-вероятната причина компанията да пристъпи към продажбата на сградата в края на миналата година.

Общо приходите на компанията за 2016 г. от сградата са били 951 хил. лв. (904 хил. лв. само от наеми), докато година по-рано са възлизали на над 1.1 млн. лв. Дружеството обаче е успяло да свие разходите по поддръжката и управлението от 985 хил. на 913 хил. лв. Печалбата му обаче е намаляла от 127 хил. лв. през 2015 г. на 34 хил. лв. година по-късно, показват данните във финансовия отчет.

Плановете на инвеститорите

Плановете на новия собственик са свободните площи да бъдат реновирани и отдадени под наем. Сградата привлича със знаковото си местоположение, което я прави подходяща за представителни офиси на финансови институции, адвокатски кантори и големи чужди компании, посочват от "Фортън".

Краен собственик на сградата е дружеството "Прайм Асет Московска" АД, което е учредено в края на октомври миналата година. Акционери с равни дялове при регистрацията на дружеството са Огнян Христов Павлов и Владимир Христов Павлов. В управлението на компанията влиза още и известният адвокат Борислав Боянов, показва справка в Търговския регистър.

Братята Павлови са акционери и в компанията "ОРС – Инфраструктура", която извършва пътни и жп ремонти. През последните три финансови години има годишен оборот между 14 млн. и 20 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес