Тройката даде на Гърция три дни, за да изпълни условията за следващия транш

Натискът на кредиторите отново заплашва политическа стабилност и социалния мир в страната

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас (вляво) и един от представителите на Тройката кредитори

Гърция има три дни, за да увери своите кредитори, че може да изпълни условията от спасителната програма, за да получи следващия транш от международната финансова помощ, предаде агенция Ройтерс, като се позова на официални представители на еврозоната.

Атина и нейните кредитори подновиха вчера преговорите за отпускане на транш в размер на 8,1 млрд. евро след двуседмично прекъсване по време на политическата криза, предизвикана от решението за закриване на държавната компания за радио и телевизия ЕРТ.

Налице е общо недоволство от напредъка в Гърция, когато става дума за реформите в държавния сектор, като събиране на мита и данъци или здравни услуги, заяви представител на еврозоната, участващ в преговорите.

"Всички са съгласни, че Гърция трябва да изпълни условията преди (заседанието) на Еврогрупата в понеделник. Ето защо те трябва да представят идеите си отново в петък", заяви втори източник пред Ройтерс.

Предвидено е финансовите министри от Еврозоната да се срещнат на 8 юли и да обсъдят ситуацията в Гърция. За да окажат натиск на Атина, нейните кредитори от ЕС и МВФ може да откажат да изплатят цялата сума от транша наведнъж и да го разделят на три вноски.

"Преговорите са много трудни", заяви официален гръцки представител, участващ в разговорите. "Трябва да действаме бързо и да приключим колкото се може повече въпроси възможно най-скоро", допълни той.

По-късно пред журналисти представители на гръцкото министерство на финансите, участващи в преговорите с мисията на тройката, съобщиха , че международните кредитори /Европейския съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд/ са заплашили гръцкото правителство, че може да се откажат от превода на поредния транш от 8,1 милиарда евро или да го разбият на по-малки части, които да предоставят при изпълнение на задълженията от страна на Гърция. Представителите на кредиторите дали да се разбере, че са недоволни от напредъка на Гърция в ключови сфери като събирането на данъци, реформите в държавния сектор, здравеопазването.

По информация на местните медии вчера гръцкото финансово министерство е представило на кредиторите различни сценарии за ликвидиране на "черната дупка" в държавните разходи на сума около 2 милиарда евро, която възникна заради забавянето на данъци и постъпления от вноски в осигурителните фондове и заради дълговете на националната организация за предоставяне на медицински услуги, формирана миналата година след сливането на 10 големи фонда за здравни осигуровки. Дефицитът в тази организация съставлява около 1 милиард евро от началото на годината и общо 2,5 милиарда от 2011 г. Дефицитът в пенсионните фондове се очаква до края на годината да достигне 550-600 милиона евро, което е повече от прогнозираното в началото на годината.

Гърците се надяват да издържат на натиска на тройката и да приключат преговорите към средата на месеца. Представител на финансовото министерство, участващ в преговорите, заяви, че "някои от темите ще бъдат затворени тази седмица, а някои - следващата".

Ако обаче преговорите се провалят, тройката кредитори може да прекрати мисията си, която пристигна в Атина вчера, а Международният валутен фонд да изтегли своя дял от спасителната помощ, за да избегне нарушаването на собствените си правила, отбелязва Ройтерс. Източник от еврозоната, пожелал да остане анонимен, смята, че е малко вероятно мисията на тройката да успее да приключи прегледа си през юли и вероятно ще прекрати посещението си и ще се върне отново през септември.

Кризата в гръцкото държавно радио и телевизия ЕРТ и последвалите правителствени сътресения в Гърция, които доведоха до излизането на умерената Демократична левица ДИМАР от трипартийната коалиция, и сформираният впоследствие още по-крехък двупартиен кабинет /от Нова демокрация и ПАСОК/, показва ако не друго, то големите трудности, пред които са изправени управляващите при прилагане на програмата за стабилизиране на икономиката съгласно исканията на партньорите и кредиторите на страната, коментира във вторник в. "Вима", цитиран от БТА.

Току-що сформираното двупартийно правителство между Нова демокрация и ПАСОК е подложено на неистов натиск от страна на "тройката" за съкращения и уволнения в държавния сектор. Разногласията между двете партии от коалицията обаче продължават да са доста остри и не е изключено в даден момент те да подронят единството на кабинета. Без съмнение, политическото споразумение между лидерите на двете партии от коалицията Андонис Самарас и Евангелос Венизелос, е доста крехко и във всеки момент може да се разпадне, пише вестникът.

Ситуацията е толкова напрегната, че само една клечка кибрит е достатъчна, за да подпали голям обществен пожар в страната. С други думи, колкото процесът на преструктуриране на гръцката икономика навлиза в най-трудната си фаза, толкова повече са възможни и мощни сътресения, добавя "Вима".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани