Тройната коалиция измъти полумерки срещу “вноса на избиратели”

Тройната коалиция измъти полумерки срещу “вноса на избиратели”

От гласуването в пленарна зала ще се разбере дали и какви ограничения ще съдържа промененият закон за местните избори във връзка с “вноса на избиратели”, след като правната комисия отново въведе т.нар. принцип за уседналост, но не се разбра как ще бъде обезпечено приложението му. 

След няколко часа бурни спорове с 11 гласа “за”, 1 “против” и 6 “въздържал” се, в четвъртък народните представители гласуваха текст, предложен от Анелия Мингова (НДСВ), който отново въвежда 6 –месечен принцип за уседналост. Четин Казак (ДПС) се възпротиви, а няколко представители на левицата се въздържаха.

Според предложението на Мингова право да участват във вота ще имат граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство в България или настоящ адрес в определено населено място 6 месеца преди датата на изборите. Ако този адрес е променен, без да е спазена 6-месечната уседналост, бюлетина може да се пусне по постоянен адрес.

Както е известно, повечето от българските граждани, напуснали страната през последните две –три десетилетия, имат някакъв постоянен адрес в България. Това се отнася и за изселниците в Турция.

След заседанието на комисията Мингова обясни, че ако предложението ѝ бъде прието в пленарна зала, отново се ограничава изселническия вот, тъй като условието е да имаш едновременно постоянен и настоящ адрес в определено място най-малко 6 месеца преди изборите. Българските изселници в Турция, които са най-голямата компактна група, пристигаща организирано да участва в местни избори, имат български лични карти със записан постоянен адрес. Много малка част от тези хора, които са двойно гражданство, са посочили настоящ адрес в България и именно заради това може да не упражнят правото си на глас в страната.

Мингова обясни още, че при гласуването в пленарна зала НДСВ и опозицията ще настояват в законопроекта да бъде записано, че избирателните списъци се изготвят по постоянен адрес, стига той да е на територията на българската държава.

Преди ден с гласовете на БСП и ДПС правната комисия премахна изискването от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, чийто настоящ адрес е извън България през последните 10 месеца преди вота.

В пленарна зала влизат и двата текста за избирателните списъци.

Шефът на дирекция ГРАО Иван Гетов, който участва в заседанието на комисията, няколко пъти обясни, че ще възникне проблем при изготвянето на списъците, заради изискването да се посочва и настоящ адрес, тъй като списъците се провят само по постоянен.

Шефът на ПГ на левицата Михаил Миков, която поддържа официалната линия на партията за снемане на ограниченията, коментира, че депутатите са на път да направят голям гаф с изборния закон, защото “с правни средства се опитват да постигнат политически цели”.

“Уседналостта е политическа спекулация, вместо при тази ниска избирателна активност да направим така, че да активизираме хората да излязат и да гласуват, ние въвеждаме непрекъснати ограничения”, допълни той.

Елиана Масева (ДСБ) контрира, че за да гласуваш, не трябва само да докажеш, че имаш българска карта, да не си живял някъде в Аляска, а да си живял в съответното населено място и имаш интерес за развитието му.

Мая Манолова (БСП) смята, че принцип за уседналост е добре да се прилага за тези, които живеят извън България, но когато си живял 6 месеца в съответната община по постоянен или настоящ адрес, няма особено голям смисъл.

В крайна сметка обаче не е ясно какъв точно текст за уседналостта ще бъде приет в пленарна зала в петък. Ако се съди по заявките на представителите на опозицията и НДСВ, те ще подкрепят въвеждането на реални ограничения, докато ДПС и по-голямата част от БСП вероятно няма да я подкрепят. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?