Тройната коалиция катастрофира в YouTube

Тройната коалиция катастрофира в YouTube

Отчаяните пропагандни напъни на тройната коалиция да замаже многобройните си гафове и да потуши нарастващото в края на мандата ѝ обществено недоволство предизвикват все по-масиран и остроумен отговор в Интернет. Поредната творба на дигиталния фолклор, качена в четвъртък, за едно денонощие вече е видяна от над 1 600 души в YouTube.

С голям успех в мрежата се въртят клипове, посветени на президента Първанов. Единият от тях, направен по филма Downfall (''Крахът на Третия райх'') и "пресъздаващ" сцена от щаба на държавния глава след бракониерския лов в Узбекистан, освен че удари рекорд по гледаемост, бе директно "откраднат" от македонски "творци", които адаптираха репликите и героите към злободневен политически казус в страната им.

Новият клип представлява анимационно филмче, показващо как лидерите на тройната коалиция катастрофират, опитвайки се да управляват различни машини.

На звуковия фон на емблематичната за социалистите песен “Нас червеното знаме роди ни” най-напред в кадъра влиза, управляван от Сергей Станишев, червен трамвай номер 47 (като този в предконгресния рекламен клип на БСП). С изплезен език ватманът неистово се старае да удържи превозното средство на релсите, но въпреки това ужасените, очевидно позастарели пътници, един по един изхвърчат от отворените врати.

Следва епизод с царя като машинист на локомотив. Той е прав, маха на публиката, на врата му се развява дълъг жълт шал. Гледната точка обаче постепенно се отмества и се вижда, че всъщност влакът стои на място, пейзажът зад него е обикновен декор, а вятърът се прави от голям вентилатор.

Ахмед Доган е показан като водач на летяща чиния (каквато мечтае да си купи, според собствените му признания отпреди няколко месеца). Управлението обаче явно не му се удава и след известно лъкатушене летящата чиния се удря няколко пъти в две кули – едната с червена петолъчка, а другата с полумесец на върха – и накрая с трясък изчезва от екрана.

Започнало с ватман (Сергей Станишев), филмчето завършва с Батман. Бойко Борисов – с плащ и герб с две главни букви Б на гърдите, но без маска, лети над задръстения от коли град. Когато се поизправя, за да се огледа хубаво в прозорците на един небостъргач, очевидно доволен и разсеян от видяното, отново полита и се "разбива" в огромна купчина боклук.

Клипчето завършва с въпроса: “Не ви ли писна да ви управляват калпави водачи?”

Видеото можете да видите тук

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?