Тройната коалиция си гарантира и бъдещ контрол в здравеопазването

Тройната коалиция си гарантира и бъдещ контрол в здравеопазването
Две седмици преди края на настоящия парламент и очаквана смяна на управлението депутатите от мнозинството гласуваха и създаването на Изпълнителната агенция "Медицински инспекторат", която ще контролира медицинското обслужване.

Новият орган ще е към здравния министър и ще следи за медицинските стандарти в лечебните заведения, ще проверява сигнали от пациенти, ще контролира задължителното и доброволното здравно осигуряване, ще се занимава с "откриване и предотвратяване на корупционни практики в лечебните заведения".

Инспекторатът трябва да следи за спазване правата на болните, каквито обаче на практика не съществуват, защото за четиригодишния си мандат управляващите не успяха да приемат Закон за правата на пациентите.

От гилдията са притеснени, че в последните дни на управлението здравният министър ще прокара през кабинета новия инспекторат, който ще е изцяло политически орган и може да бъде използван за целенасочена разправа с "неудобни" шефове на болници.

Според закона инспекторатът ще може да предлага на министъра на здравеопазването отнемане на разрешения за лечебна дейност на болниците. Освен това той ще съвместява функциите си с тези на други контролни органи като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ).

Лекарите се притесняват, че по този начин за една и съща грешка могат да им бъдат наложени различни санкции от отделните контролни звена.

Заместник-председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви пред Mediapool, че управата на съсловната организация ще заседава в петък и събота и тогава ще реши какви действия да предприеме. Според юристите на организацията инспекторатът влиза в противоречие с други правни норми.

"Управляващите се готвят да изгубят властта и затова се опитват чрез изкуствени и ненужни звена да подсигурят свои хора в администрацията", коментира Райчинов.

Преди дни стана ясно, че конкурсът за шеф на здравната каса ще подрани и, макар мандатът на сегашната шефка Румяна Тодорова (назначена от БСП) да изтича през септември, изборът на нов директор ще е през юни.

Официално "бързането" се обяснява с това, че предстои смяна на директорите на районните каси, които е добре да се изберат в мандата на новия шеф на НЗОК.

Неофициално обаче това се свързва с желанието на управляващите да подсигурят поста за близък до тях човек. Изборът ще се проведе от сегашния борд на касата, в който управляващите имат солидно представителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?