Тройната коалиция в разпра заради скандални ДПС-магистрати

Тройната коалиция в разпра заради скандални ДПС-магистрати

Номинациите на ДПС за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са предизвикали ожесточени разпри в тройната коалиция, научи Mediapool в четвъртък. През последните два дни Движението за права и свободи се опитваше да наложи скандално известни имена в магистратските среди, но от БСП се обявиха категорично против част от тях.

Въпреки вътрешните скандали партиите от управляващата коалиция решиха в четвъртък разпределението на  местата от парламентарната квота. Те ще бъдат гласувани анблок в петък.

По време на преговорите стана ясно, че опозицията ще остане без място в т.нар. правителство на съдебната власт. БСП ще излъчи пет свои представители, НДСВ и ДПС - по трима. Това означава, че жълтите реално ще загубят около половината от своето представителство в съвета. В сегашния състав на ВСС те са излъчили шест души през парламента.  Мизата за съдебния съвет е много висока, тъй като след два месеца административният орган ще избере наследника на Иван Григоров начело на Върховния касационен съд.

Първото предложение на ДПС беше на пловдивския апелативен прокурор Росен Димов. Той нашумя през 2001 година, когато гръцките медии съобщиха, че той ще бъде съден в Гърция, а малко по-късно Македонската информационна агенция посочи, че ще му бъде повдигнато обвинение за пране на пари. Малко по-късно Димов призна, че е пренесъл с куфарче с 19 000 долара през границата, но без да уведоми БНБ, което бе в нарушение на действащия от 1996 година дотогава валутен режим. Той бе известен и като приближен до бившия главен прокурор Никола Филчев.

Димов обаче отпадна след близо двудневни спорове със социалистите, а на негово място бе прието името на следователя Стефан Петров. Преди две седмици и прокурорите не пожелаха да изберат Димов за свой представител във ВСС.

Вторият представител на ДПС в съвета ще бъде шефът на т.нар. Първи частен съд Иван Димов. Преди четири години той беше шеф на Сливенския окръжен съд, но под негово управление институция си спечели именно това печално прозвище. Различни сключени от него договори бяха проверявани от бившата Агенция за държавен финансов контрол.

За третото място, полагащо се на ДПС, бе определен адвокат Георги Гатев. Той бе част от защитата на българските медици в Либия. Вариант по време на преговорите беше и шефът на Софийски градски съд Светлин Михайлов.

Представители на БСП в съвета ще бъдат адвокатите Елена Стоянова и Мариана Дундова, Мая Кипринска (шеф Окръжна следствена служба - Благоевград), Светла Данова - съдия в СГС, и шефът на Варненския военен съд Петър Стоянов.

Факсът

Разпределениета на жълтата квота е станало по царски маниер, научи Mediapool. В четвъртък сутринта Симеон Сакскобургготски величествено е изпратил факс до депутатите от своята парламентарна група, с който ги е известил за своя избор. На листа депутатите съзряли имената на шефката на жълтата парламентарна група Анелия Мингова, ръководителя на Софийски военноапелативен съд Стойко Стоев и на съдията от Софийски градски съд Костадинка Наумова.

В групата последвал скандал, като царистите поискали от лидера  си да подмени едно от тези имена за сметка на своя колега депутат Илко Димитров. Сакскобургготски обаче не дал никакви индикации, че е склонен да промени мнението си и проблемът с имената е бил изчистен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?