Тройният съвет одобри двама нови министри и две агенции

Тройният съвет одобри двама нови министри и две агенции

Петър Димитров и Миглена Тачева ще са новите министри на мястото на подалите оставки Румен Овчаров от БСП и Георги Петканов от НДСВ,          решиха лидерите на тройната коалиция в петък след петчасово заседание в резиденция “Лозенец”, след което нямаше пресконференция, а прессъобщение от МС. От него разбираме още, че Съветът на коалицията, който взема основните управленски решения в държавата и ги спуска за изпълнение на парламентарното мнозинство, е одобрил искането на премиера Сергей Станишев да бъде създадена Държавна агенция по горите, която ще бъде отделена от земеделското министерство на основата на Националното управление на горите. Очаква се тази агенция да мине под контрола на БСП, като ограничи властовия периметър на ДПС, което във второ поредно правителство отговаря за земеделието и европейските фондове по земеделски програми.

Била е сформирана и група от БСП, НДСВ и ДПС, която да работи за законодателното структуриране на бъдещата агенция по сигурността. За създаването на този орган настоя премиерът още в началото на юни, като мярка за по-ефективна борба с корупцията и престъпността. Освен че се приема като важна крачка за реформиране на сектора за сигурност, според наблюдатели този ход ще ограничи политически ресурса на вътрешния министър Румен Петков, тъй като в агенцията ще влязат служби за вътрешно разузнаване от три министерства, включително МВР.

Варненското попълнение

Варненският депутат от БСП Петър Димитров, който досега бе шеф на бюджетната комисия в парламента, поема мегаминистерството на икономиката и енергетиката, след като съпартиецът му Румен Овчаров стана първият министър в този кабинет, който си отиде заради корупционен скандал. Заедно с неговата оставка на 2 юни премиерът прие и тази на Георги Петканов от НДСВ, който обяви, че бил уморен и в повереното му министерство нямало пари. На негово място лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски предложи варненския съдия Миглена Тачева, която бе заместник-министър на правосъдието в предишния кабинет. И двете номинации бяха очаквани и обсъждани в медиите през близо седемте седмици, в които се очакваше лидерите на трите партии от управляващата коалиция да се съберат и да одобрят рокадите.

Решението за агенцията по горите, както и назначението на новите министри, ще бъдат гласувани следващата сряда, след като се произнесе и пленум на БСП. Шефът на агенцията по горите ще бъде определен от МС.

Освен председател на бюджетната комисия в НС, Петър Димитров и член на ръководството на БСП и отговаря за партийните финанси. Той е и автор на последната актуализирана управленска програма на левицата. На соцконгреса на 16 юни предложи доста “авангардната” идея да има референдум за данък богатство.

Роден е на 27 януари 1949 г. в Клисура, Пловдивско. Бил е и зам.-ректор в Икономическия университет във Варна и директор в университета. Член е на ВС на БСП от 1990 г. Председател  е на Съвета по социално-икономическа политика на партията. Димитров е депутат четвърти пореден мандат.

Миглена Тачева e родена на 24 май 1960 г. в гр. Провадия, Варненско. Завършила е право в СУ “Св. Кл. Охридски". Специализирала е в САЩ. Работила е последователно в Окръжен съд - Варна и Районен съд - Варна. Тачева беше зам.министър на правосъдието в кабинета “Сакскобургготски”. След това от 2005 г. работи като съдия в Окръжния съд във Варна. От 1 март 2006 г. е изпълнителен директор на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю  Цончев".

Според депутати от левицата вероятно шеф на горите ще стане досегашният зам.-министър на земеделското министерство от квотата на БСП Стефан Юруков.

Още разправии за агенцията по сигурност

Според депутати от мнозинството бъдещата Национална агенция за сигурност, известна популярно като “българското ФБР”, едва ли ще бъде структурирана толкова бързо. Причина за това е съпротивата на вътрешния министър Румен Петков от МВР да бъде извадена Националната служба “Сигурност”. В бъдещата агенция трябва да влязат още финансовото и военното вътрешно разузнаване. Запознати дори твърдят, че Станишев и Петков са имали “доста разгорещен разговор” по темата, но премиерът бил твърдо решен да реализира идеята си.

По закона за агенцията работи съветникът по сигурността на Станишев в МС Петко Сертов, за когото се твърди, че “имал желание да оглави” новия орган.

Няма да вдигат заплати до края на годината

По повод нарастващите протести на работещите в различни отрасли и исканията им за увеличение на възнагражденията в бюджетната сфера тримата лидери са решили, че до края на тази година не е възможно друго увеличение, извън заложения 10% ръст за заплатите в сектора от първи юли, съобщи правителствената пресслужба.

На 29 и 30 юли ще се проведе оперативно заседание на Министерския съвет съвместно с политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС. На него ще започне обсъждането на макрорамката за бюджета за 2008 година и на актуализацията на управленската програма на управляващата коалиция до края на мандата, съобщиха още от МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?