Тройно нараснали вложенията за култура при отиващия си кабинет

Тройно нараснали вложенията за култура при отиващия си кабинет

По време на четиригодишното управление на тройната коалиция инвестициите в култура нараснали от 25 млн. лв. при предишния мандат на 75 млн. лв., отчете в понеделник министърът на културата в оставка Стефан Данаилов свършената от неговия екип работа. Той отбеляза и неуспехите си, сред които несъздадените фондове за откупуване на ценни находки за музеите и на съвременни шедьоври на изобразителното изкуство. Незавършената дигитализация на музеите, провала в сформирането на национално филмово хранилище, както и законодателни неуспехи в областта на меценатството и категоризацията на труда на културните дейци, бяха посочени от Данаилов в негативите на управлението.

За периода 2005-2009 г. за култура от държавния бюджет и от допълнителни субсидии са били отделени близо 649 млн. лв., достигайки 0.8 на сто от БВП, отчете Данаилов. Средствата за българско кино са се увеличили от 2 млн. лв. на 16 млн. лв., а парите за читалищата са нараснали от 24 млн. лв. в началото на мандата на 48 млн. лв. сега. За подпомагане на издаването на български книги вече се отделят почти 1.3 млн. лв. годишно, за превод на наши автори в чужбина - 600 хил. лв.

Като друг успех министърът отчете и увеличението на заплатите във ведомството с 29% и предоставената свобода на директорите на културни институти сами да определят заплатите на подчинените си.

Надявам се искрено при евентуална корекция на бюджета да убедя не се посяга на културата, каза още Данаилов, който ще е депутат в 41-ото Народно събрание, ще продължи с преподавателската си работа в НАТФИЗ, а на пресконференцията бе съобщено и че има две предложения за участие в представления.

Данаилов допълни, че разчита на новия министър на културата – скулпторът Вежди Рашидов, да продължи реформите в културата, защото е творец, не е от мълчаливите и ще може да защити интересите на хората на различните видове изкуства.

Споделяне

Още от България