Тройно повече нови жилища в Бургас спрямо София през третото тримесечие

С една пета намалява броят на въведените в експлоатация апартаменти за година

Три пъти повече нови жилища са въведени в експлоатация в Бургас спрямо София през третото тримесечие на 2012 г. Това показват данните на НСИ. София заема чак четвърто място по брой нови жилищни сгради след Бургас, Варна и Пловдив.

Причината за изоставането на столицата в жилищното строителство са новите ваканционни комплекси, които очевидно продължават да се строят въпреки кризата. Част от тях са започнати преди години и сега се довършват, коментираха брокери. Съживяването на пазара на жилищата втори дом се дължи основно на руснаците, като тази година се забелязва и ръст на българите зад граница, които купуват морски имот за почивка през летните месеци, по данни на компанията “Грийн лайф”.

В периода юли-септември в област Бургас са били въведени в експлоатация 126 сгради с 861 жилища в тях. Втори е Варна с 99 жилищни сгради и 485 жилища, а трети - Пловдив с 45 жилищни сгради и 179 жилища.

В София през третото тримесечие са били въведени в експлоатация 40 сгради с 285 жилища в тях.

По една нова къща са построени в Разград и Благоевград през третото тримесечие на годината, отчита още НСИ. По две къщи въведени в експлоатация има в Кюстендил, Видин и Монтана.

С близо една пета е намалял броят на въведените в експлоатация апартаменти за година, сочат още данните на НСИ. През третото тримесечие са пуснати 596 нови жилищни сгради, което е спад с 11.3% на годишна база. Апартаментите в тях са 2652, което е понижение с 18.4% на годишна база.

Спрямо второто тримесечие обаче са регистрирани леки ръстове на въведените в експлоатация нови жилищни сгради и апартаментите в тях. В периода април-юни те са били съответно 520 сгради с 2175 жилища в тях. Докато през юли-август достигат 596 сгради с 2652 жилища.

Средната площ на новите жилищата се увеличава от 75.8 кв. м през третото тримесечие на 2011 г. на 82.1 кв. м през същото тримесечие на 2012 г.

Най-големи са жилищата в областите Разград - 158 кв.м и Ловеч – 147 кв.м, а най-малки - в областите Хасково – 55 кв.м, и Враца – 70 кв.м.

Споделяне

Още от Имоти