Тромава болнична акредитация отива на съд

Центърът за защита правата в здравеопазването ще атакува Наредбата за акредитация на лечебните заведения пред Върховния административен съд. Пред Mediapool д-р Стойчо Кацаров от центъра съобщи, че това ще стане до края на седмицата.

Наредбата разгневи лекари, защото позволява на новосъздадените болници да подадат документи за акредитация едва след изтичане на шестмесечен срок от датата на получаване на разрешение за дейност.

Срещу ограничението са се обявили и от Българския лекарски съюз (БЛС), както и депутати от опозицията по време на форум за качеството на медицинската помощ в Бургас.

"По същество акредитацията се превърна във втори разрешителен режим. Тежка и скъпа процедура, която спъва развитието, вместо да го стимулира. Въвеждането на шестмесечен срок, в който лечебното заведение, получило разрешение за дейност, не може да подава заявление за акредитация, а в резултат на това практически не може и да функционира, е абсолютно необосновано, ненужно и неразумно", се казва в позицията на участниците във форума. Според тях, макар и основана на множество обективни критерии, акредитационната оценка си остава твърде субективна.

Експертите са на мнение, че за да има конкуренция между болниците, което ще повиши качеството на услугите и ще предложи по-ниски цени за пациента, са необходими няколко стъпки.

Сред тях са премахването лимитите за болниците и регулативните стандарти, които НЗОК въведе. Участниците във форума настояват още да се спрат държавните субсидии за държавните болници.

"Като собственик държавата може да увеличава капитала на своите болници, но не е редно да ги субсидира, защото поставя в неравностойно положение другите лечебни заведения", коментира Кацаров.

Според участниците във форума европейските програми трябва да се отворят не само за държавните и общински болници, но и за частните.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?