Тропическата буря Джейн порази Хаити

Повече от 250 души загинаха в Хаити в наводнения и кални свлачища, причинени от тропическата буря Джейн. Десетки други са обявени за изчезнали след проливните дъждове в северозападната част на страната.

Наводненията и ветровете лишиха от дом десетки семейства, прекъснати са електроснабдяването и телефонните връзки, предаде АП.

Много градове, в това число е Жонев, където живеят около 200 000 души, са напълно потопени.

Сътрудници на международната католическа хуманитарна организация Каритас са събрали само в района на Жонев 62 мъртви тела, а в градската морга са били преброени други 18, съобщи местен свещеник. Възможно е броят на жетвите да се увеличи.

В други райони на страната са загинали най-малко 10 души, сочат данни на хаитянското министерство на вътрешните работи.

Омиротворилите от ООН, разположени в Хаити след свалянето на президента Жан-Бертран Аристид през февруари, бяха изпратени в помощ на оцелелите. Премиерът Жерар Латортю, който посети засегнатите райони, заяви, че 2004-та година е била много тежка за страната му. Преди четири месеца хиляди хора загинаха в райони по границата с Доминиканската република.

Тропическата буря Джейн вече причини сериозни наводнения в Доминиканската република и в американската отвъдморска територия Пуерто Рико, която президентът Буш обяви за зона на бедствие. Близо половин милион души там още са без електричество, а 250 хиляди без течаща вода.

Премиерът Лотартю каза, че властите все още не разполагат с точни данни за последиците от стихията.

Споделяне

Още от Свят