Тропическата буря "Нейт" вече е ураган и приближава Мексиканския залив

Тропическата буря "Нейт" вече е ураган и приближава Мексиканския залив

Тропическата буря Нейт прерасна в ураган от първа категория, приближавайки американските брегове на Мексиканския залив и развивайки скорост до 130 километра в час, съобщиха информационните агенции.

Очаква се ураганът да предизвика свлачища по американското крайбрежие по-късно в събота, съобщи Центърът за наблюдение на урагани.

Вече има оповестени предупреждения за урагана за част от Луизиана, Мисисипи и Алабама, отбелязва ДПА.

 Нейт, който отне живота на най-малко 25 души в страни от Централна Америка, е четвъртият голям ураган, набрал скорост от Карибско море тази година.
Изглежда Нейт ще удари район, който бе засегнат преди шест седмици от урагана Харви, предизвикал тежки наводнения в части от Тексас и Луизиана.

Дъждовете на Нейт предизвикаха наводнения и свлачища в Коста Рика, Никарагуа и Хондурас.

12 души се водят изчезнали, съобщиха властите.

Повече от две седмици след като ураганът Мария вилня в Пуерто Рико, над 90 процента от острова е без ток, съобщи Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации (ФЕМА), цитирана от ДПА.

Това означава, че много компании, болници и държавни служби използват генератори, за да покрият нуждите си от ток.

Около 40 процента от острова има достъп до комуникационни услуги, а около половината от 3,4-те милиона жители на острова имат питейна вода, посочи ФЕМА.

Агенцията допълни, че около 800 нейни служители работят в Пуерто Рико и Американските Вирджински острови. Те са сред най-тежко засегнатите карибски острови от ураганите Мария и Ирма.

Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росейо обяви, че жертвите на урагана са достигнали 36 души.
Същевременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пътува до Пуерто Рико и остров Сейнт Кроа, част от Американските Вирджински острови, за да оцени пораженията от урагана.

Пенс се срещна с губернатора на остров Сейнт Кроа Кенет Мап. Посети църкви и обиколи с хеликоптер Вирджинските острови.

В Пуерто Рико разговаря с няколко души, като поне един от тях изрази недоволството си от това как е отговорено на последиците от урагана.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?