Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Троянска луканка" стана запазен продукт на пазара на ЕС

4 коментара
сн. Нова тв

Европейската комисия одобри вписването на "Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), стана ясно в сряда. Името на продукт, който е регистриран като такъв продукт, го защитава от фалшифициране и злоупотреба, уточняват от службата на Европейската комисия.

Традиционният начин на производство на "Троянска луканка", който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование "Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.

Историята

По-късно, според "Международния търговско-индустриален алманах", издаден през 1909 г., в България официално са били регистрирани 58 производители на пастърма и суджуци и 56 производители на луканки, сред които и "Луканка Троянска / Троянска луканка". (Цачев, Х. и др. От върха на XX век: Минало, настояще и бъдеще на месопреработвателната индустрия в България, стр. 66).

Съставът и качествените изисквания на "Луканка Троянска / Троянска луканка" за първи път официално са стандартизирани през 1958 г. в Български държавен стандарт "БДС 2589-58 Луканки". Утвърдени са основните правила и норми за технологичния процес, осигуряващи този висококачествен продукт.

Технологията за производство на "Луканка Троянска / Троянска луканка" е описана и в изданието "Производство и пласмент на месни продукти" (1963 г.) и "Сборник технологични инструкции за производство на месни произведения" (1980 г.), както и в Техническо условие (ТУ) № 34/83 за "Луканка Троянска", НАПС, София, 1983 г., където съставът е претърпял незначителна промяна, която не е оказала влияние върху органолептичните качества на продукта. Начинът на приготвяне остава непроменен с течение на времето.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

Повече информация за схемите за качество на ЕС е достъпна

Продуктът

В детайли, "Троянска луканка" е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт, приготвен от раздробено говеждо или биволско месо (охладено или замразено) и свинско месо (охладено или замразено), спомагателни суровини и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки, плътно прилепнали към пълнежната маса. Луканката е подходяща за директна консумация, след обелване на обвивката.

Рецептата

Детайлно е разписано и какво може да се съдържа в колбаса. а производството на продукта "Луканка Троянска / Троянска луканка" се използват следните суровини и спомагателни материали:

Месо за 100 kg суровина (пълнежна маса):

говеждо/биволско месо (охладено или замразено) с мазнини до 15 %: 60 kg; свинско месо (охладено или замразено) с мазнини до 10 %: 20 kg; свинско месо (охладено или замразено) с мазнини до 50 %: 20 kg. Говеждото/биволското месо, както и свинското, са от целия труп, без филето и бонфилето, т.е. едносортно месо.

Подправки (за 100 kg месо):

черен/бял пипер натурален: 300 g; захар: 300 g.

Други:

сол: 2,3 kg; калиев нитрат (E 252): 100 g, или натриев нитрат (Е 251): 85 g; антиоксидант – аскорбинова киселина (Е 300): 50 g.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dabedabe
    #4

    Ний уважавахме смядовската. За троянска не сме чували. Бе и ракията им прехвалена, че и скъпа.

  2. Rolo Tomassi
    #3

    Все пак технологията за изсушаване и опушване не е споделена, а само необходимите продукти - както се казва "Балкана пази своите тайни...".

  3. стефчо
    #2

    Ура! Вече знам как да си забъркам 100кг луканка!

  4. Bлaдo
    #1

    чудесно! - пожелавам и едри! продажби! ;-) ... А като влезем в ЕвроЗоната, на гърба на българските монети от 1 евро ще го има и лика на Борис Трети - доволни ще останат сърбо-мАкЭтата... ;-)))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.