Троянски кон с голям шлем

Много смело! Много смело, чак необмислено! Така може да изглежда на пръв поглед номинацията на българския външен министър Румяна Желева за еврокомисар по енергетиката.

Сигурно първият въпрос, за който се сещате, е дали Румяна Желева разбира от енергетика. Аз пък се сещам за друг – дали България има достатъчно доверие в този сектор, за да излъчи еврокомисар по енергетика? Не е необходимо да разбирате от енергетика, за да стигнете до отговора – Не! България по-скоро може да претендира за лидерски пост в областта на енергетиката в ОНД, а не в Европейския съюз. "Троянски кон“ и "Голям шлем“ - това са двете метафори за българската енергийна политика.

Най-вероятно на Румяна Желева няма да ѝ се наложи да отговаря на въпроси за енергетиката. Защото заявката напомня на попълване на кандидат-студентски документи. Пишеш първо желание, второ желание, трето желание… и т.н. И накрая, според постигнатите оценки, те приемат или в първото, или в 13-тото желание. Когато не си от силните ученици*, няма никакво значение какво пишеш на първо място.

*ученикът е държавата България

**Още материали от същия автор може да прочетете в блога

Споделяне

Още по темата

Още от България