Троянският манастир се превърна в инвестиционен приоритет за държавата

Рухналото крило на Троянския манастир се оказа инвестиционен приоритет за финансовия министър, който ще се финансира от публичната инвестиционна компания, създадена с пари на данъкоплатците. Именно този проект Милен Велчев даде за пример по време на поредния си on-line разговор по интернет, за да защити нуждата от новата държавна фирма.

Това стана ден след разговора на финансовия министър с патриарха на Българската православна църква, на който Велчев освободи само БПЦ от данък добавена стойност.

В самия край на 2004 г., по предложение на финансовия министър, бе създадена държавна компания за инвестиции, в която на два транша бяха налети 340 млн.лв. от бюджетния излишък.

Днес министърът обясни, че смисълът на новата държавна фирма е да осигури финансиране за десетки инвестиционни проекти, които поради своето естество не могат да бъдат финансирани по търговски начин, въпреки че са крайно необходими.

Милен Велчев посочи два примера. Първият бе възстановяването на рухналото крило на Троянския манастир. Вторият - построяването на път между две села, който не съществува и няма как да бъде построен иначе.

При създаването на компанията от правителството бе обявено, че парите ще се използват за необходими, но неатрактивни и непечеливши за частните инвеститори инфраструктурни проекти, свързани с пътища, водоснабдяване и канализация и други.

И при най-голямо въображение, ремонтът на Троянски манастир едва ли може да се определи като инфраструктурна задача. Той обаче се вписва във формата на вчерашния разговор между финансовия министър и патриарх Максим. На него Велчев не само потвърди освобождаването на църквата от ДДС за продажбата на свещи и утвар, но е обсъдил с патриарх Максим и необходимостта от ремонти на културни и исторически паметници, свързани с БПЦ.

Разговаряхме за възстановяването на едното крило на Троянския манастир, което е рухнало, каза вчера Велчев. Днес стана ясно, че финансовият министър вече е намерил и източникът на средствата, необходими за ремонта на действащата църковна обител.

Темата за публичната инвестиционна компания бе подета в чата във връзка с предстоящите идната седмица преговори между българското правителство и Международния валутен фонд, които ще се проведат във Вашингтон.

Създаването на новата държавна компания със средства от излишъка бе един от спорните моменти между правителството и МВФ, заради които мисията на фонда не приключи прегледа на предпазното споразумение с България и не даде "печат на одобрение" на политиката на кабинета. МВФ препоръча излишъкът да се внесе във фискалния резерв и с него да се погасява външен дълг. Не бяха чути и мненията на икономисти, че на базата на рекордния бюджетен излишък за 2004 г. правителството може да си позволи да предприеме по-кардинални данъчни облекчения за 2005-та.

В интернет разговора финансовият министър днес отново защити позицията на правителството, че фондът настоява за прекомерни рестрикции, които не са необходими. Споразумението с МВФ е полезно, но България трябва да защити своите позиции, заяви Велчев.

Той посочи, че България ще поиска изключение от ангажиментите, които правителството е поело към МВФ в двегодишното предпазно споразумение, защото сляпото придържане към всички ангажименти би означавало бюджетът да завърши с излишък от 600 млн.лв., което е прекалено рестриктивно.

Министърът заяви, че България продължава да убеждава експертите на МВФ и се надява да успее. "Очаквам да напреднем в разговорите с МВФ, но със сигурност не очаквам окончателно решение", каза министърът, визирайки предстоящите до дни разговори във Вашингтон.

Подобни моменти с МВФ съвсем не са прецедент и понякога те са били преодолявани, понякога не, допълни Велчев.

Споделяне

Още от България