“Стандард енд Пуърс“:

Трудна година очаква банките в Централна и Източна Европа

Банките в Унгария, Словения, България и Хърватия с в по-слаба позиция

Трудна година очаква банките в Централна и Източна Европа, а тези в Унгария, Словения, България и Хърватия са сред най-слабите, сочи доклад, публикуван в понеделник от рейтинговата агенция ”Стандард енд Пуърс” (Standard and Poor's), пише "Будапест таймс".

"Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високо равнище на лоши заеми и загуби по кредити, слабо търсене на кредити и свиване на печалбата", пише международната рейтингова агенция в доклада за централно и източноевропейско банкиране през 2013 година, цитирана от БТА.

Според кредитния анализатор на "Стандард енд Пуърс" Пиер Готие банките в Чешката република, Полша и Словакия се очаква да съумеят да запазят добра кредитоспособност, докато Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция.

Все пак, по отношение на тези четири държави той изрази очакване, че "в повечето случаи" положението на банките би следвало да се стабилизира и да спре да се влошава през настоящата година.

Най-уязвими са унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити.

Като една от причините за отслабване на банковите системи "Стандард енд Пуърс" посочва тяхната свръхзависимост от западноевропейските банки майки за финансиране на кредити в Централна и Източна Европа през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими към ситуацията в еврозоната и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?