Трудно сбогуване: несигурност се прокрадва сред гласувалите за Брекзит

Трудно сбогуване: несигурност се прокрадва сред гласувалите за Брекзит

Стоук он Трент е крепост на поддръжници на Брекзита. Почти 70 процента от избирателите в този английски град гласуваха за напускане на ЕС на референдума на 23 юни 2016 г., а за цялата Великобритания този дял бе 52 процента.

Изминалите оттогава девет месеца обаче донесоха несигурност и песимизъм с осъзнаването на отрезвяващите резултати от това решение.

Младите хора изглежда са загубили интерес и следят последствията от Брекзита "с по едно око от дъжд на вятър", казва 28-годишният местен жител Грег Пилгрим малко преди премиерът Тереза Мей да задейства официално решението в сряда.

Предстоящите преговори се очертават трудни, а резултатът от тях - неясен. Някои хора допускат, че процедурата ще накара Шотландия да търси бъдещето си извън Обединеното кралство.

Трудностите са очевидни за много от 250-те хиляди жители на Стоук он Трент, град в западното английско графство Уест Мидландс, между по-големите градове Бирмингам и Манчестър.

"Цялата процедура по Брекзита изглежда много сложна и протяжна. Никой ли не знаеше това?", пита Маргарет Найтингейл, докато пие чай в кафене.

Съпругът на Найтингейл е гласувал за Брекзит. "ЕС нищо не ни е дал", казва той, но също е притеснен. "Всичко поскъпна след референдума", добавя той и изразява съмнение дали правителството на Мей "ще извоюва най-доброто за Англия".

"Никой не знае как ще се развият нещата след Брекзита", казва 62-годишната гримьорка Хилари Лейтам, която е гласувала за оставане. "За много от поддръжниците на Брекзита бежанската политика на Ангела Меркел беше важен аргумент", казва тя за решението на германската канцлерка в края на лятото на 2015 г. да отвори границите на Германия. "И аз не мисля, че това беше правилно, макар да съм против напускане на ЕС", казва Лейтам. Според нея избирателите в Стоук са мислели за две неща: имиграцията и икономическия упадък на града през последните 30 години.

Градът някога е бил в центъра на британската индустриална революция. Преди 500 години там са се добивали въглища, а последната мина е затворена през 1994 г. Стоманодобивът запада през 70-те години след редували се приватизация и повторна национализация.
Традиционното за Стоук грънчарство също е в сериозен спад, след като азиатски страни стават основните производители. Според градските власти 62 000 души са работели в керамичния сектор в Стоук в края на 60-те години. Днес те са едва 6000, а половината им продукция отива в ЕС.

"Брекзитът може да ни удари лошо. Заложени са работни места", казва работещата в сектора Сю Хенкок. "Всичко се аутсорсва, нищо не се прави в Англия", казва тя.

Въпреки това подкрепящите Брекзита са уверени, че британската независимост от ЕС ще донесе ползи. "Брекзитът ще навреди на Германия повече, отколкото на нас", казва месарят Уилям Браун, който предрича, че големият експортен сектор на Германия ще усети последиците. "Гласувах за напускане по простата причина, че не ща да ме управлява Брюксел", казва Браун.

Като напусне човек добре поддържаната пешеходна зона, икономическият упадък на Стоук си проличава. Магазините са затворени, а щорите им са покрити с графити. Внушителните в миналото викториански къщи сега са порутени.

70-годишният Брайън Кокстън е песимист. "Нищо няма да се оправи в тоя град докато съм жив. Тереза Мей се е захванала с нещо непосилно за нея", казва този традиционен поддръжник на Лейбъристката партия.

Сега той вече не е толкова сигурен за кого да гласува. Младите хора се насочват към отдавна подкрепящата Брекзита дясна популистка Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), отбелязва той неодобрително.

На частичните избори през февруари кандидатът на лейбъристите запази мястото си с 37 процента. ЮКИП получи 25 процента, плътно следвана от консерваторите на Мей с 24 процента.

На местния пазар много хора не желаят да говорят за Брекзита. "И да има Брекзит, и да няма - това не променя нищо за обикновените хора", казва продавачът на продукти за коса Майкъл Смит. Той се безпокои само за курса на лирата, тъй като често пътува до Германия и Франция.

Близо до центъра е разположена Градската джамия, една от 18-те в Стоук и околностите му.
На петъчната молитва в джамията идват главно мъже от бангладешки произход, много от които са родени във Великобритания. Запитани какво мислят за Брекзита, повечето отвръщат, че са гласували за оставане в ЕС.

"Почти всеки тук е гласувал против Брекзита", казва млад мъж и обяснява, че е имало безпокойство, че страната ще се изолира от света и това може да е опасно за мюсюлманите. "Всеки тук се бои от хаоса, който е предизвикан от Доналд Тръмп", казва младият мъж.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?