Трудно заседание на британското правителство, посветено на Брекзит

Протестиращи противници на Брекзит посрещат министрите пред премиерската резиденция в Чекърс

Притисната да премине на висока скорост в преговорите за излизане от ЕС, британската премиерка Тереза Мей събира в петък своето правителство, за да внесе уточнения в позицията си за бъдещите отношения, които тя иска с ЕС, и да се опита да преодолее разделенията по въпроса за Брекзит сред министрите си, предаде Франс прес.


Срещата ще се проведе в провинциалната премиерска резиденция в Чекърс на 70 километра северозападно от Лондон. Очаква се това изобщо да не е спокойно изнесено правителствено заседание в стил "излет в провинцията", а да бъде напрегната среща между противниците на по-тесни отношения с ЕС и поддръжниците на развод без отстъпки със съюза.

 

Всичко това става под бдителния поглед на Брюксел, който иска Великобритания да му представи ясна позиция по Брекзит девет месеца преди наближаване на крайния срок за излизане от блока.


Според британската преса Мей иска придържане към европейските правила за търговията на стоки, в това число и селскостопански и хранителни. Но това няма да позволи на Великобритания да подпише със САЩ онзи тип споразумение, за който мечтае след Брекзит. Евроскептиците виждат в тази възможност отклоняване от вота на британците, обявили се преди две години на референдум за излизане от ЕС.


"Ако подобно нещо се случи, това ще лиши британската икономика от всички предимства на Брекзит", каза британският депутат консерватор Оуън Патерсън. "Ние ще бъдем извън Европа и същевременно все така ръководени от Европа", предупреди той.


В сърцето на разделението в правителството е деликатният ирландски въпрос. Брекзит заплашва от обособяване отново на граница между Северна Ирландия и Ирландия, която е член на ЕС. В Чекърс поддръжниците на Брекзит ще защитават така нареченото решение за максимално улеснение. То включва въвеждането на митнически проверки между Великобритания и ЕС, но предлага използването на технологични решения, за да се осигури плавния поток на обмена между тях.

 

Привържениците на твърда линия пред Брюксел - външният министър Борис Джонсън и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис трябва да изберат тази опция. Срещу тях министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на промишлеността Грег Кларк искат по-меко решение под формата на невиждано митническо партньорство - Великобритания ще събира мита от името на ЕС за стоките, транзитирани през нейна територия, но предназначени за пазара на 27-те.


Вчера Тереза Мей обсъди въпроса за Брекзит с германския канцлер Ангела Меркел по време на визита в Берлин. Тя обеща, че заседанието в Чекърс ще "установи пътя, по който да се напредва и който ще позволи ускоряването на преговорите".


Идният четвъртък британското правителство ще публикува Бяла книга, представяща целите му и искана от доста време от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.


На срещата си на върха миналата седмица европейските лидери изразиха безпокойство от факта, че няма съществен прогрес по преговорите за Брекзит. Пред риска от блокаж австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, спомена вчера за възможност за удължаване на преговорите, за да се попречи на Великобритания да напусне съюза без споразумение по развода.

 

"Ако не постигнем решение, то тогава пледирам за продължаване на преговорите, за да избегнем твърд Брекзит", каза той.


Тереза Мей е подложена на силен натиск и от икономическите среди. Някои техни представители вече предупреждават, че твърд Брекзит ще ги накара да преразгледат инвестициите си в страната.


Вчера пък Меркел предупреди Мей, че времето напредва и преговорите влизат сега в критична фаза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа