Трудното на операцията в Мали още предстои

Трудното на операцията в Мали още предстои

Президентът Франсоа Оланд беше приет в Мали като освободител, но успехът в тази страна все още не е постигнат, предупреждава в понеделник френският в. "Фигаро" и добавя, че френските сили трябва да започнат борба с ислямистите, окопали се в планинските масиви Адрар-Ифорас.

В Мали вече има нигерийски и чадски военни, но все още има проблеми със създаването на панафриканска мисия, която да се намеси в конфликта. Бавно ще протече и обучението на малийската армия. Не е сигурно дали временните власти на Мали ще запазят стабилността си през идните месеци, нито пък дали ще бъдат изпълнени ангажиментите за политически диалог на властите с общностите в северната част на страната, по-специално туарегите.

Засега не става ясно и каква е съдбата на френските заложници, които години наред са в ръцете на ислямисти в района на Сахел. В четвъртък и петък Оланд е в Брюксел, където ще се опита да припомни на старите членки на ЕС, че френската операция в Мали трябва да придобие по-европейски облик, тоест ЕС да се включи в нея. Не е ясно дали държавният глава ще успее да убеди колегите си, посочва френският вестник.

По същата тема британският "Гардиън" отбелязва, че най-трудната част в малийската операция едва сега започва. За да се попречи на ислямистите да действат в обширния регион на Сахел и Северна Африка, трябва да има сътрудничество между четири регионални страни - Египет, Либия, Алжир и Тунис. Три от тях са обхванат от хаос.

Регионът и без това не може да спре изтичането на оръжия от Либия за Мали. В Либия има над 1000 въоръжени групировки и страната е неуправляема, а какво остава да се намеси в битка отвъд границите си. Революциите в Тунис и Египет пък породиха дълбоки различия между бившите регионални партньори.

В самото Мали армията предстои да си стъпи на краката. Това ще е голям проблем, защото по времето на напредъка на ислямистите от север към централната част на страната, 1600 военни, мнозина от които подготвени от офицери на Пентагона, захвърлиха униформите и дезертираха. Сега се налага да се запълнят овакантените места, посочва вестникът.

Същевременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че френско военно изтегляне от северния малийски град Тимбукту  може да стане много скоро. На въпрос на радио Франс ентер дали въздушните удари през уикенда в района на Кидал целят да отслабят противника преди сухопътно настъпление, Фабиюс отвърна: "Целта е да се разрушат тиловите им бази, складовете им." Той не отговори на въпроса за евентуално сухопътно настъпление.

"В градовете, които държим, искаме бързо да бъдем сменени от африканските сили МИСМА" (междуафриканските сили с мандат от ООН), добави той.

В Тимбукту може бързо да се стигне до изтегляне, работим за това, защото нямаме за цел да оставаме трайно, уточни Фабиюс.

Смята се, че именно в района на Кидал са държани седемте френски заложници в Сахел. Фабиюс увери, че правителството продължава да действа "решително и дискретно".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят