Трудовите инспектори засилват контрола над строителните обекти по Черноморието

Трудовите инспектори засилват контрола над строителните обекти по Черноморието

Главната инспекция по труда започна масирани проверки по строителните обекти в морските курорти заради приближаването на старта на летния сезон и необходимостта от бързото приключване на строителните дейности. Кратките срокове за изпълнението им създават риск относно безопасността на труда, тъй като може да доведе до бързо наемане на работна ръка без нужната квалификация, посочват от инспекцията.

Нерядко, за да не се бави работата, се пренебрегват и изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

При проверките инспекторите обръщат особено внимание на осигуреното обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети, на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н. Ако дейността на спрян от инспекторите обект бъде подновена преди отстраняване на нередностите, ще се сезира прокуратурата.

След издаването на заповеди от общините за спиране на строителството по летните курорти, ще се проверява дали е създадена организация за тяхното обезопасяване и ограничаване на случайния достъп. За да бъде защитен животът и здравето на инспекторите, "замразените“ обекти ще бъдат обхождани само с длъжностно лице, имащо отношение към обекта.

При невъзможност да бъде осигурено такова лице, ще се извършва само външен оглед за наличието на ограда и състоянието на изкопите и захранващите временната ел. инсталация кабели, намиращи се извън границите на строителната площадка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?