Трудовите колективи в прокуратурата вече натискат президента за Гешев

"Правосъдие за всеки" организира протест в подкрепа на Радев

Трудовите колективи в прокуратурата вече натискат президента за Гешев

Масовата подкрепа от следователи и прокурори за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев взема ново измерение. Допреди няколко месеца прокурори, следователи, полицаи и агенти на ДАНС пишеха за качествата на Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС), където той очаквано получи на два пъти подкрепа. Сега натискът вече се измества към президента Румен Радев, от когото се очаква да постави финалния подпис.

Държавният глава веднъж отказа да издаде указ за назначаването на Гешев, но седмица по-късно ВСС отново го избра. В понеделник от две професионални организации – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – излязоха с призиви за назначаването на Гешев. На този фон гражданската организация "Правосъдие за всеки" организира протест в подкрепа на президента и срещу Иван Гешев.

В разумни срокове

Писмото на следователите е в унисон с изказването на правосъдния министър Данаил Кирилов, след второто на гласуване обяви, че очаква държавният глава да действа "в разумни срокове" и дори ги определи – до 7 дни.

Същата формулировка са използвали и следователите. В противен случай е заплашена "стабилността" в съдебната система, твърдят магистратите.

"Очакваме процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институции и най-вече в интерес на българското общество", се казва в писмото им до Радев, ВСС и Инспектората на съвета.

Прекрасна процедура

Процедурата, по която бе избран Гешев, е била напълно прозрачна и законна, пишат още следователите. Самият бъдещ шеф на държавното обвинение заяви, че това е процедура за книгата на Гинес.

Според следователите по време на избора на всички е била дадена възможност да си кажат мнението.

"Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов", пишат те.

Атанаска Дишева, Олга Керелска и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов бяха против избора на Гешев. По време на второто гласуване Дишева обяви, че Гешев я заплашил, че от нея ще стане прекрасен общински съветник, намеквайки за друг съдия-критик на статуквото, Методи Лалов, който напусна системата. Гешев отвърна, че нямало никаква заплаха в думите му.

Прокурори срещу напрежението

На този фон Асоциацията на прокурорите в България "категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев".

Асоциацията обяснява, че "белег на правовата държава са стриктното спазване на конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите".

Прокурорската организация обаче не споменава отношението на самия Иван Гешев към члена на ВСС Атанаска Дишева, която бе посъветвана от него да стане общински съветник.

Това се случи, защото Дишева бе против неговото назначаване за главен прокурор. Над сто съдии поискаха от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Гешев заради поведението му. Асоциацията на прокурорите предпочитат да говори за уличния протест срещу Гешев, който бе свикан напълно законно в четвъртък.

"Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи", казва асоциацията.

Прокурорите настояват "да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители" в полза на Иван Гешев.

"Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган - Висшия съдебен съвет на Република България, които открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н Гешев", се допълва в позицията.

Протест срещу Гешев и в подкрепа на президента

"Правосъдие за всеки" организира в понеделник пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор и в подкрепа на държавния глава, който отказа да издаде указ за назначаването му. Протестиращите ще се съберат в 18 часа пред Съдебната палата, а след това ще отидат пред президентството.

"Правосъдие за всеки" определя Иван Гешев като "кандидат на ДПС и олигархията". Членовете на инициативата посочват, че единствено президентът Румен Радев е проявил чест и достойнство, връщайки избора му във ВСС.

"Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на Главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията", се казва в позицията на "Правосъдие за всеки".

Организацията призовава хората масово да се включат в протеста срещу Гешев, тъй като "президентът има нужда от подкрепа за действията си - той е държавен глава, а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията ВСС".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?