Трудовото обучение в училище се заменя с “Технологии и предприемачество“

Новите учебни програми от първи до седми клас предвиждат нов задължителен предмет - "Технологии и предприемачество". Той ще замени избираемите досега предмети "Домашен бит и техника", съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

“Днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания. Няма да се налага вече да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче. Считам, че е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче. Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства”, обясни Дамянова, цитирана от БНР.

От Министерството на образованието и науката уточниха, че от I до IV клас предметът ще се изучава по един час седмично, в V клас и VI клас – по 1.5 часа седмично, като се редуват една седмица по два часа, а следващата седмица по едни час, и в VII клас – по един час седмично.

Новите учебни програми ще влязат в сила с приемането на новия закон за училищното образование, който все още се обсъжда от образователната комисия в парламента и предстои гласуването му на второ четене в зала.

Споделяне

Още от България